Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Science says: vrienden zijn heel goed voor je gezondheid

Thanks, besties!

Van wijntjes doen op het terras tot avondjes stappen en van juicy verhalen uitwisselen tot break-ups verwerken met een flinke reep chocolade: je vrienden zijn er altijd voor je. Daar worden we niet alleen heel happy van, maar ook nog eens mega gezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een goede vriendschap heel goed voor je gezondheid is.

Eenzaamheid verdwijnt

Eén van de belangrijkste redenen dat vrienden zo gezond voor je zijn, is omdat je er minder alleen door bent. Natuurlijk is af en toe tijd voor jezelf ook heerlijk, maar te lang in je uppie zitten? Dat is niet goed voor je. Dr. Kaiser vertelde aan Medical News Today: "Mensen zijn geprogrammeerd om connecties te maken. En sociale banden zijn een essentieel onderdeel van je gezondheid. We hebben ze net zo hard nodig als eten, water en zuurstof."

Een onderzoek uit 2014 stelde al vast dat 'eenzaamheid niet wordt veroorzaakt door alleen zijn per se, maar door een gebrek aan een vast soort relaties'. En die eenzaamheid kon weer gelinkt worden aan verschillende mentale problemen: depressies, persoonlijkheidsstoornissen, overmatig alcoholgebruik en slaapproblemen. Met een goede groep besties voorkom je dus dat die eenzaamheid de kans heeft ergere problemen te veroorzaken.

Maarre, that's not all. Je beste vrienden en vriendinnen zorgen er niet alleen voor dat je je minder eenzaam voelt, ook zorgen ze nog voor tal van andere gezondheidsvoordelen. Om maar een paar te noemen:

Beter geheugen

Een onderzoek van de Northwestern University onder tachtigers legde de link bloot tussen geheugen en een sociaal leven. Van de ouderen die zij spraken, hadden degenen met een actiever sociaal leven significant betere cognitieve vaardigheden. Hun geheugen was soms zelfs tot verschillende decennia beter dan de geheugens van ouderen met weinig positieve sociale relaties.

Zelfvertrouwen

Ook is een goede vriendschap ontzettend belangrijk voor je zelfvertrouwen. Het is zelfs zo dat dit zichzélf blijft versterken: van een fijne vriendschap krijg je meer confidence, en dat sterkt weer de vriendschappelijke band. Die band doet vervolgens weer wonderen voor hoe je in je vel zit, en zo kom je in een soort positieve spiraal terecht.

Fysieke gezondheid

Overigens zijn die health benefits niet alleen fysiek. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen een tekort aan sociale banden en verschillende lichamelijke problemen. Zo hebben mensen met weinig goede sociale relaties vaker last van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, of zelfs kanker en problemen met het immuunsysteem. Dr. Kaiser deelt: "Sociale isolatie en eenzaamheid hebben een negatieve invloed op je gezondheid die te vergelijken is met obesitas, een gebrek aan beweging, of het roken van zo'n 15 sigaretten per dag." Het is duidelijk: tijd om je besties op te trommelen voor wat quality time!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Medical News Today | Beeld: Gossip Girl