Vakantiedip na de zomervakantie? Met deze tips voorkom je ‘m

Laat die out of office nog maar even aan staan.

Of je dit jaar nou op vakantie in eigen land bent of wanneer je lekker van een zonvakantie over de grens aan het genieten bent, zoals een tripje naar Ibiza; er komt een moment dat je weer naar huis moet. En ja hoor, na die heerlijke en welverdiende vakantie moet je weer aan de slag.

Veel mensen ervaren een heuse vakantiedip na een paar weken weg. Zo’n terugkeer naar je dagelijkse routine kan soms zelfs voor psychische klachten zorgen. Ai. Dat wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben we een paar fijne tips voor je verzameld waarmee je een vakantiedip voorkomt.

Stressloze voorbereiding

Als eerst is het belangrijk om goed aan je vakantie te beginnen. Ook voor je vakantie geldt: een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet pas een dag voor vertrek met inpakken, maar neem daar de tijd voor. Maak bijvoorbeeld lijstjes met de spullen die je mee wilt nemen en met de dingen die je nog wilt doen voor vertrek. Moet je nog aardig wat werk afmaken of is er nog een project dat bijna afgerond is? Zorg er dan voor dat je dit soort dingen voordat je weggaat gedaan hebt. Dat scheelt je niet alleen veel stress tijdens je vakantie, maar ook een berg werk wanneer je weer terugkomt. Kortom: een rustig begin én einde van je vakantie geven je een minder grote dip na de trip.

Plan alvast iets leuks

Wat ook zeker kan helpen, is om vooraf al iets leuks voor na je vakantie te hebben gepland. Voor veel mensen begint het werk- of collegeleven weer na een of meerdere weekjes weg. Koop een leuke school- of werkagenda, plan een paar fijne activiteiten zoals een etentje hier en een activiteit daar en je zult zien dat het minder ‘erg’ is om terug te komen van een leuke vakantie. Je hebt immers weer iets om naar uit te kijken! En psst… wat heel goed helpt, is om gewoon weer een nieuw tripje op de planning te hebben staan. Dit moet je portemonnee natuurlijk wel toelaten, maar als dat even kan: doen. Voordat je het doorhebt, kun je dan alweer lekker genieten van een paar dagen of weekje weg.

Een tripje dat écht bij je past

Wanneer je met meerdere mensen op vakantie gaat, kan het maar zo gebeuren dat je niet altijd op de bestemming terecht komt waar je misschien van gedroomd had. Natuurlijk is een vakantie in Nederland of het buitenland over het algemeen altijd hartstikke leuk, maar zo’n tripje geeft je een nog beter gevoel wanneer je ergens naartoe gaat waar je echt blij van wordt. Wil je liever een weekje helemaal niets doen op een Spaans eiland? Ga ervoor! Of heb je zin om in eigen land te blijven en vakantie te vieren in een bijzonder huisje of een toffe glampingtent, zoals deze toffe Bell Experience? Of juist liever in een luxe hotel? Kies de vakantie waar jij blij van wordt. Met een beetje geluk en overleg kan dat ook gewoon wanneer je met een groepje weggaat.

Tijd nemen om op te starten

Heb je net een fantastische vakantie achter de rug en moet je direct weer beginnen met studeren of werk… Op die manier is een zwart gat onvermijdelijk. Om die dip te voorkomen, is het fijner om thuis nog wat dagen te hebben voordat je weer begint met je dagelijkse activiteiten. Een te snelle start kan er namelijk voor zorgen dat je meteen in het diepe valt. Heb je geen keuze omdat je lekker lang op vakantie bent geweest en moet je wel direct beginnen met werk of studeren? Doe het dan alsnog rustig aan als dat kan. Laat het grootste project bijvoorbeeld nog even liggen en laat je out of office gerust nog even aan als dat mogelijk is.

Nagenieten

Hoe zonde is het eigenlijk om zo’n donker gevoel te hebben na een vakantie. Probeer vooral te denken aan hoe heerlijk die trip weg was. Om je geluksgevoel nog een hele tijd vast te houden, is het tot slot aan te raden om na je vakantie actief bezig te gaan met die fijne vakantie. Maak bijvoorbeeld een mooi fotoboek vol fraaie herinneringen of kook regelmatig een gerecht van daar waar je op vakantie bent geweest. Ook leuk: plak die leuke school- of werkagenda vol met foto’s, tickets en andere herinneringen aan die heerlijke vakantie.

Bron: Invulboekjes.nl | Beeld: Unsplash, Angelo Pantazis

Laatste nieuws