Aha: dit is waarom je van alcohol zo vaak naar de wc moet

Zo zit het!

Een ijskoude chardonnay of een smaakvolle Espresso Martiniwe love it. Toch zit er ook een groot nadeel aan deze alcoholische drankjes – en dan hebben we het niet alleen over de kater the day after. Je moet er namelijk ontzettend vaak van naar de wc! Maarre, hoe komt dit eigenlijk?

Vaak plassen

Of je nou met je vriendinnen een avondje op de bank doorbrengt of de kroeg induikt: er is niks mis met een drankje (of twee) op z’n tijd. Ons lichaam wordt er echter niet bepaald happy van als we té veel alcohol achteroverslaan. Dat je vaak naar het toilet moet is dan ook een van die lichamelijke effecten. Maar hoe het kan dat je na een paar glazen wijn constant bij de wc staat? Dat is eigenlijk heel logisch te verklaren. In de basis maakt het namelijk niet uit wat je drinkt, want na een liter water moet je vaak al plassen. En ja, ook alcoholische drankjes zijn vloeistoffen.

Volle blaas

In je blaas past over het algemeen tussen de 350 en 500 milliliter. Het is echter niet zo dat wanneer je een liter water drinkt, dat allemaal rechtstreeks naar je blaas gaat. Een deel van het vocht zweet je er weer uit en een deel wordt opgenomen door je lichaam. Tijdens een avondje uit drink je echter sneller dan overdag. Het gevolg? Je lichaam krijgt veel meer vocht binnen dan het nodig heeft, waardoor het dus wel rechtstreeks naar je blaas gaat.

Uitdroging

But that’s not all. Er is namelijk nog een reden waarom je juist van alcohol zo vaak moet plassen. Alcohol remt namelijk de aanmaak van vasopressine, een diuretisch hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam water vasthoudt. Wanneer je minder van dit hormoon hebt, zullen je nieren meer water uitscheiden. Dat is de tweede reden dat je zo vaak moet plassen.

Nu is het sowieso al vervelend dat je zo vaak naar de wc moet, maar er is nóg een nadelig effect. Doordat je lichaam water blijft afvoeren, ligt uitdroging op de loer. Enne, de kater die je de volgende ochtend hebt? Die is daar dan weer een gevolg van. Aha!

Bron: Kookfans | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws