Het ligt aan het weer: dit is waarom je zwaarder bent als het buiten warm is

Aha!

Lees ook

It’s getting hot out here. Nu het buiten weer warmer is, zweten we ons rot en hebben we af en toe het gevoel dat we alles mee moeten zeulen. Heb jij tijdens hele warme dagen ook weleens het gevoel dat je zwaarder bent dan normaal? Dit kan kloppen, want dat gebeurt vaak. Wij vertellen je er meer over.

Hoger getal op de weegschaal

Op dagen waarop het buiten erg warm is, heeft het weefsel in je lichaam moeite met het afvoeren van vocht. Daarnaast kunnen hormoonschommelingen en de mate waarin je op een warme dag beweegt een rol spelen. Al die factoren kunnen ervoor zorgen dat je weegschaal een hoger getal aangeeft dan normaal. Je kunt dus plotseling tot wel twee kilo zwaarder zijn.

Veel vocht in je lijf

Ons lichaam bestaat voor zeventig procent uit water. Dat water stroomt uit je bloed naar je weefsel, wat wordt geregeld door je lymfeklieren. Werkt dat systeem niet helemaal goed, dan kan het zijn dat je lichaam meer vocht opslaat en je dus vochtophoping krijgt. Meestal zie je dat terug in je handen, voeten en enkels.

Bij warm weer zetten je bloedvaten uit, zodat je de warmte kwijt kunt. Daardoor komt er meer vocht vrij, dat vervolgens door zwaartekracht naar de uiteinden van je lichaam stroomt en voor een hoger getal op de weegschaal zorgt. Op een warme dag is de kans op vochtophopingen dus een stuk groter. Denk maar aan sandalen die ineens strak zitten of een ring die je niet meer afkrijgt.

Gelukkig maar tijdelijk

Gelukkig zijn vochtophopingen en een hoger getal op de weegschaal door de warmte tijdelijk. Zodra het buiten wat koeler wordt, zal het overtollige vocht uit je lichaam worden weggevoerd. Dat proces kun je versnellen door continu voldoende te drinken. Ook is het verstandig om, als je last hebt van vochtophopingen in je benen en voeten, regelmatig even met je benen omhoog te gaan liggen. Weten we dat ook weer!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook