Aha: hierdoor kan de ene persoon beter tegen hitte dan de andere

Zo zit het dus!

Lees ook

Als het buiten warm wordt, voelen we ons ineens een beetje futloos. Herkenbaar? De één heeft er alleen wel veel meer last van dan de ander. Ja, it’s true: het kan per persoon verschillen hoe je met warmte omgaat. Hoe kan het dat sommige personen er goed tegen kunnen, terwijl bij anderen alle energie verdwijnt?

Goede reden

We weten dat het in Nederland soms ineens erg warm kan worden tijdens de zomermaanden. De één is hier heel blij mee, de ander wat minder. Overleef jij de hittegolf puffend en klagend? Of ben jij juist degene die helemaal opleeft tijdens de warme dagen? Gelukkig is er een goede reden voor waarom jij jezelf herkent in één van de twee.

Leeftijd of zweetklieren

Niet iedereen kan even goed tegen warmte. Hier hebben verschillende factoren invloed op. Ten eerste heeft dit met je leeftijd te maken. Ouderen hebben namelijk sneller last van de hitte dan jongeren. Dit komt omdat jongeren de hitte sneller kwijt kunnen raken. Ook als je wat fitter bent, kun je beter tegen de hitte. Dat geldt voor jong en oud.

Het kan ook zijn dat je te weinig zweetklieren hebt. Onze huid heeft normaal een temperatuur van zo’n 30 graden. Tijdens tropisch warme dagen kan de huid de 35 graden aantikken, waardoor je bloedvaten verbreden. Op deze manier staan deze vaten meer warmte af dan normaal. Je hebt dus genoeg transpiratie nodig om je lichaam weer een beetje af te laten koelen. Dus heb je minder zweetklieren? Dan is de kans groot dat je minder goed tegen the heat kunt.

Train je lichaam om af te koelen

Heb jij veel last van de hitte? Dan kun je jouw lichaam hier een beetje voor trainen. Laat je lichaam wennen aan de warmte en zoek de zon op. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen, zodat je je lijf traint om af te koelen. Houd ook goed in je achterhoofd dat de eerste warme dag het heftigste is. Dit komt omdat je lichaam de warmte niet gewend is, waardoor het niet gek is dat je je in de zomer wat moe en futloos voelt. Good to know!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: New Girl

Laatste nieuws

Zie ook