De stelling: ‘Als we zo doorgaan met vlees eten, gaat de wereld eraan’

Twee experts delen hun standpunt over dit onderwerp.

‘Als we zo doorgaan met vlees eten, gaat de wereld eraan’, het is een stelling waar iedereen een andere mening over heeft. In de nieuwste Grazia, die nu in de winkel ligt, laten we twee experts aan het woord. Wat is hun standpunt?

Eens

Natascha Kooiman is initiatiefnemer van Transitiecoalitie Voedsel en runt sinds 2013 Smaackmakers, waarmee ze van plantaardig het nieuwe normaal wil maken. “Als wij zo doorgaan met vlees eten zoals we nu doen, zijn we ons eigen thuis aan het ruïneren. De vee-industrie heeft een ongelofelijk grote impact op het milieu. Denk alleen al aan het water- en landgebruik. Ieder jaar slachten we ruim 75 miljard dieren die eerst allemaal gevoed moeten worden. Moet je je voorstellen dat we al die ruimte, grondstoffen en dat eten zouden gebruiken om mensen van te voeden. Als we de wereld willen redden, moeten we mensen inspireren om ‘anders te eten’, zodat iedereen erachter komt hoe je ook zonder vlees of andere dierlijke producten een gezonde en lekkere maaltijd kunt maken.”

“Veel huidige initiatieven om mensen minder vlees te laten eten, zijn gericht op kleinere porties vlees voorschotelen. Bijvoorbeeld in restaurants. Er wordt gehoopt dat je hierdoor thuis ook minder vlees gaat eten. Onzin, op deze manier blijft vlees ‘normaal’. En wat wij ‘normaal’ vinden, is bepalend voor wat we eten, aldus de wetenschap. Hierbij is belangrijk om te weten dat we 70 procent van wat we eten in de supermarkt kopen en dat we bij het boodschappen doen vooral kiezen wat we kennen. Die kleinere portie in restaurants leidt dus niet tot een andere keuze in de supermarkt. Een drastische omslag in gedrag en dagelijkse eetgewoontes van zoveel mogelijk mensen kan alleen door het aanbod aan te passen naar plantaardig als norm, en dierlijk als uitzondering. Denk aan een kantine-aanbod met alleen de optie om dierlijk bij te bestellen als je dat een must vindt. En een overwegend plantaardige menukaart in restaurants zonder ‘vlees, vis & vega’-indeling. Zo inspireer je meer mensen om anders te kiezen.”

“Het is trouwens niet waar dat je vlees niet compleet uit je eigen menu kunt schrappen, omdat je het nodig zou hebben voor een gezond eetpatroon. Een andere misvatting is dat soja-eters net zo slecht zijn voor de wereld als vleeseters. Onzin! Maar liefst 75 procent van alle soja op de wereld is diervoer. Je eet dus veel meer soja op het moment dat je dagelijks kiest voor dierlijke producten, dan wanneer je kiest voor plantaardig. Voor onze toekomst hoop ik echt dat we plantaardig als het nieuwe normaal gaan zien.”

Oneens

Lilou van Lieshout studeerde Voeding en Gezondheidswetenschappen en werkt nu als expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. “Binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon is nog steeds ruimte voor vlees. Zo zijn er verschillende studies die aangeven dat je vlees niet compleet uit je menu hoeft te schrappen. Zoals de EAT Lancet-commissie, bestaand uit 37 internationale wetenschappers die zich bezig houden met gezonde en duurzame voeding. In hun advies lees je dat je maximaal drie keer per week een kleine portie vlees mag eten, twee keer per week vis en daarnaast dagelijks een beetje zuivel. Dat past binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon.”

“Hieruit blijkt dus dat het niet nodig is om vlees compleet uit je menu te schrappen. Het is ook een misvatting dat als je vlees eet, jij je niet in kan zetten voor een betere wereld. Mijn man is bijvoorbeeld enorm dol op vlees, maar vindt het klimaat ook erg belangrijk. We zijn op zoek gegaan naar een middenweg, en eten nu twee keer per week vlees: biologisch en kleine porties. Iets strenger dan het EAT Lancet-menu. En als we in een restaurant zitten, kies ik zelf vaak vegetarisch, maar mijn man neem ik zijn keuzevrijheid niet af.”

“Het is duidelijk dat we op de manier waarop we nu eten de grenzen van de aarde overschrijden. De vee-industrie is daarin een van de grootste spelers. En als consument kun je dit inderdaad verhelpen door minder vlees te eten. Maar helemaal naar nul is niet nodig. Ik vind ook dat je al een goede stap zet als je van zes dagen per week vlees eten naar vijf dagen in de week gaat. Of dagelijks een kleinere portie. Zoals een collega van mij laatst zei: ‘Een kleinere gehaktbal is al goed, we hoeven niet naar nul.’ Op dit moment is het gemiddelde voor mannen 800 gram vlees en voor vrouwen 550 gram. Ons advies: maximaal 500 gram mager vlees per week, waarvan max. 300 gram rood vlees. Veel mensen denken dat ze gezond bezig zijn door te kiezen voor kant-en-klare vleesvervangers, terwijl maar 10 procent daarvan voldoet aan onze gezondheidsnormen. Er zit vaak niet voldoende ijzer, eiwit en vitamines B1 en/of B12 in. Dan kun je beter dat stukje mager vlees nemen, of meer noten, peulvruchten of ei eten.”

Bron: Grazia (Kim Buitenhuis) | Beeld: Emily in Paris

Laatste nieuws