Duurzaam beddengoed op je bed? Dit zijn de voordelen

Comfortabel én duurzaam beddengoed? Yes, please!

Lees ook

We brengen ongeveer een derde van ons leven door in bed. Best lang als je erover nadenkt! Lekker kunnen liggen onder fijn en comfortabel beddengoed is dus geen overbodige luxe. Heb je wel eens nagedacht over duurzaam bedtextiel? Na het lezen over alle voordelen hiervan wil je niets anders meer.

Dit is waarom katoen niet duurzaam is

Veel beddengoed wordt van katoen gemaakt. Niet gek natuurlijk, het is een zachte en ademende stof die veel comfort biedt. Maar, katoen is slecht voor het milieu omdat voor elke kilo katoen wel een kilo giftige stoffen wordt gebruikt. Daarbij komt er bij de productie vaak nog kinderarbeid aan te pas. Geen fijne gedachte! Bij de productie van de materialen wol en zijde komt veel CO2 vrij, wat heel slecht is voor het milieu. Het kost ook heel veel water en er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Wil je liever een milieuvriendelijke stof? Kies dan hiervoor:

Biologisch katoen

In plaats van normaal katoen kun je beter kiezen voor biologisch katoen. Hierbij worden naast katoenplanten ook linzenstruiken neergezet. Deze trekken meer luizen aan, waardoor ze minder op de katoenplanten terecht komen. Daarbij kost de productie van biologisch katoen minder water dan die van normaal katoen. 

Beddengoed van tencel 

Andere duurzame materialen zijn tencel, bamboe en linnen. Voor de productie van tencel wordt 20% minder water gebruikt dan voor katoen. De stof is gemaakt van eucalyptusbomen en is 100% plantaardig. Het voelt heerlijk zacht en is antibacterieel. Je krijgt er dus minder snel allergische reacties van.

Bamboe beddengoed

Bamboe is heel sterk en duurzaam. Het is de snelst groeiende plant ter wereld. Het heeft geen extra water nodig en voor de productie zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het is een antibacterieel en hypoallergeen materiaal. De plant absorbeert vocht en houdt je lekker koel zodat je het ‘s nachts niet heet krijgt.

Duurzaam linnen

Linnen wordt gemaakt van vlasplanten: dit zijn snelle groeiers die maar weinig water nodig hebben. Daarbij hoeft de plant niet tegen ziektes en ongedierte te worden beschermd met gifstoffen. 

Let op deze keurmerken als je gaat voor duurzaam:

GOTS-label

Ben je op zoek naar een dekbedovertrek? Kijk dan of deze is voorzien van een GOTS-label. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en is een internationaal keurmerk voor de productie van biologisch textiel. Deze moet aan strenge eisen voldoen. De textielvezels moeten bijvoorbeeld voortkomen uit biologische landbouw en zijn dus niet schadelijk voor het milieu.

Woolmark keurmerk

Woolmark is een keurmerk van Australian Wool Innovation Limited (AWI). Als een product dit keurmerk heeft, is het gemaakt van wol en voldoet het aan strenge kwaliteitseisen. De gebruikte wol moet natuurlijk, duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn. 

Om deze certificering te krijgen moet het product van zuiver scheerwol gemaakt zijn en mogen de wolvezels niet beschadigd zijn. Producten met het Woolmark-keurmerk zijn kwalitatief hoogwaardig en gaan lang mee.

Duurzaam beddengoed is beter voor je gezondheid 

Duurzaam bedlinnen is beter voor het milieu en ook beter voor jou. Je krijgt namelijk niet te maken met giftige stoffen als pesticiden en je loopt minder risico op allergische reacties, doordat het materiaal antibacterieel en hypoallergeen is. Het is dus veel gezonder voor je en je slaapt er een stuk lekker door! En dat wil je toch?

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook