Balenciaga, Viktor & Rolf en Iris van Herpen nu te zien in het Stedelijk Museum

Absoluut een bezoekje waard!

Lees ook

Het is de grootste uitdaging van deze tijd: de klimaatcrisis. In de tentoonstelling It’s Our F***ing Backyard is te zien hoe designers hierin een belangrijk verschil kunnen maken. De expositie, met daarin werk van onder anderen BalenciagaViktor & Rolf en Iris van Herpen is vanaf vandaag te bewonderen in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 

Klimaatcrisis

De klimaatcrisis en ontwerpers, zie jij de link nog niet helemaal? Think again. Designers en kunstenaars laten ons met vernieuwende experimenten of juist door terug te grijpen op lokale kennis radicaal anders naar materialen kijken en bieden ons design dat zowel verantwoord als esthetisch, comfortabel en bereikbaar is. Zo weten ontwerpers keer op keer surprising toepassingen voor natuurlijke materialen te vinden.

It’s Our F***ing Backyard

Zo vind je in de tentoonstelling It’s Our F***ing Backyard onder meer een scooter gemaakt van hennep en bioplastic ski’s van algen. Textielkunstenaar Claudy Jongstra verfde voor Viktor & Rolf stoffen volgens een bijzonder oude en natuurlijke methode. En wat dacht je van al dat plastic afval dat wereldwijd rondzwerft? Iris van Herpen maakte er een stunning haute couture-jurk van, terwijl Balenciaga het afval omzette in oceaanplastic sieraden en Oceaan Clean Up-zonnebrillen. Enne, wat dacht je van de Peggy Chair, vernoemd naar de bekende dj Peggy Gou, die gemaakt is van de bergen plastic die op Bali aanspoelen. How cool?!

De Peggy Chair door Space Available X Peggy Gou, gemaakt van de bergen plastic die aanspoelen op Bali | Beeld: Stedelijk Museum

In de expositie zijn maar liefst tachtig duurzame projecten van designers en kunstenaars van over de hele wereld te zien. Enne, je kunt niet alleen je ogen te kost geven, ook kun je hier verder verdiepen over het probleem en de oorzaken van de klimaatcrisis. Zo gaat de tentoonstelling in op hoe de uitputting van de bodem samenhangt met praktijken van het kolonialisme, die nog altijd door sommige multinationals worden voortgezet.

Afval is niet waardeloos

Dat plastic afval allesbehalve waardeloos is, bewijst het LAFVA LAB – het eerdere Familielab – wel. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling toverde het creatieve collectief Hotmamahot deze ruimte om tot het LAFVA LAB: een ruimte vol met plastic waar je een duik in kunt nemen à la een ballenbak. De makers zien de waarde in afval en noemen het daarom liever lafva: geen waardeloze materie, maar materiaal waar je zelf een nieuwe betekenis aan kunt geven. We like.

Benieuwd naar de tentoonstelling It’s Our F***ing Backyard? De expositie is van 26 mei tot 4 september 2022 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Bron: Stedelijk Museum | Beeld: Iris Duvekot

Laatste nieuws

Zie ook