Yolanthe Cabau over liefdesverdriet: ‘Wat kan liefde pijn doen’

'Een gebroken hart doet gewoon fucking zeer'

Yolanthe Cabau (37) is actrice, presentatrice, founder van Free A Girl en ze heeft haar eigen app en platform Cabau Lifestyle. Ze woont afwisselend in Los Angeles, Amsterdam en op Ibiza met zoontje Xess Xava (6).

Liefdesverdriet

Fuck de Liefde 2 staat nu op Netflix, best een heftige titel maar het is een hilarische film geworden. Zelf heb ik nooit zo over de liefde gedacht, zelfs niet in de minste momenten van de liefde. Ik ben waarschijnlijk een eeuwige romanticus. Ik heb wel vaak gedacht: fúck, wat kan liefde pijn doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of hoe lang je een relatie hebt gehad, het gaat om de intensiteit van de liefde die je hebt gevoeld. Een gebroken hart doet gewoon fucking zeer. Helaas bestaat er geen medicijn tegen liefdesverdriet, behalve tijd en inner work om het proces zo goed mogelijk door te komen en jezelf beter te leren kennen.”

“In de tijden van mijn gebroken hart koos ik er bewust voor het voor de volle honderd procent te voelen en door die gemene pijn heen te gaan.”

Niet voor wegrennen

“Ik denk wel dat we allemaal struggle nodig hebben in ons leven om te kunnen groeien. Ook de mensen die ons verdriet doen, zouden we op een bepaalde manier dankbaar kunnen zijn. Want als we er straks niet meer zijn en ergens vanuit het universum terugkijken op het leven, dan waren die karakters ook nodig om te ‘voelen’. In de tijden van mijn gebroken hart koos ik er bewust voor het voor de volle honderd procent te voelen en door die gemene pijn heen te gaan. Ik ben er niet voor weggerend, heb mezelf niet verdoofd met welke middelen dan ook.”

“Dat was zwaar en ik voelde me soms erg eenzaam, maar tegelijkertijd was het een bijzonder avontuur dat ik met mezelf aanging. Een zoektocht naar wie je bent en hoe je je leven wilt inkleuren. Langzaamaan vind je je eigen kracht terug en als je diep durft te gaan zelfs meer dan dat. Misschien gaat het verdriet nooit helemaal weg, maar als je op een punt kan komen waar je de mooie momenten uit het verleden met die persoon kan koesteren, mag je trots zijn op jezelf.”

Relaties

“Ik wil niet verbitterd terugkijken op mijn leven, de keuzes die ik heb gemaakt en de personen waar ik ooit zo veel van hield. Daar zou ik uiteindelijk alleen mezelf maar mee hebben. Zo zonde, het zou dan weggegooide tijd zijn geweest. Zo wil ik het niet zien. Iedereen met wie je ooit meer dan een korte fling hebt gehad, heeft waarde in je leven. Goed of slecht. Als je achteraf zegt dat het niet zo was, dan ben je zelf waarschijnlijk niet real of klaar geweest op dat moment. Dat gaat niet alleen op voor liefdesrelaties, maar ook voor werkrelaties, familiebanden en vriendschappen. Zelfs de relatie met mijn vader, die vanaf het begin dat ik het licht zag heel zwaar was, heb ik een mooi plekje in mijn hart kunnen geven door er op een andere manier met liefde en compassie op terug te kijken.”

Beeld: Martika de Sanders

Laatste nieuws