Dag van de Zonnebrand: waarom het zo belangrijk is om je goed in te smeren

Ook hebben we een paar van onze SPF-favorites voor je op een rijtje gezet.

Niets fijner dan lekker op het terras neerploffen of een dagje naar het strand als de zon schijnt. Maar wist je dat de zonkracht in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen? Extra belangrijk dus om veilig van de zon te genieten met een goede SPF.

Gelukshormoon

De zon zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine, je krijgt er energie van en het zorgt voor ontspanning doordat je bloedvaten verwijden als het warm is en daardoor ga je net wat relaxter door het leven. En of dat nog niet genoeg is: zonlicht zorgt ook nog eens voor de aanmaak van vitamine D, dat weer zorgt voor gezonde en sterke botten. De zon lijkt dus je grootste vriend te zijn. Maar – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – smeer je dan wel goed in, want anders wordt diezelfde zon je grootste vijand. Overmatig zonnen is de belangrijkste oorzaak van huidkanker en is de nummer één oorzaak van huidveroudering. Wist je bijvoorbeeld dat tachtig procent van de UV-straling zorgt voor rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit? En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Goede zonbescherming is dus ontzettend belangrijk.

Gelukkig zijn er steeds meer mooie suncare-producten waarmee smeren een feestje wordt. Die suncare-producten heb je in steeds meer vormen. Van een extra hydraterende crème zonder witte strepen en een plakkerige finish, tot een lotion met extra bruiningseffect, een SPF als waterspray tot make-up met UV- en andere slimme filters erin. You name it, het bestaat. Dat is fijn, want zo wordt jezelf beschermen tegen de zon je steeds makkelijker gemaakt.

Zonnen zonder zorgen

Zonnen zonder zorgen? Yes you can. Als je deze slimme zonnetips maar even goed onthoudt:

1. Be prepared

Check welke soort zonnebrandfilter je gebruikt. Gebruik je een chemische of synthetische zonnefilter, dan is het slim om je een half uur voordat je de zon ingaat in te smeren. Deze filter absorbeert UV-straling en trekt in je huid, dus het heeft even de tijd nodig om goed in te trekken.

Gebruik je een minerale filter dan ben je direct beschermd tegen de zon. Een minerale filter reflecteert de UV-straling en blijft op je huid liggen.

2. Wees niet zuinig

Wil je optimaal beschermd blijven, smeer je dan om de twee uur opnieuw in met een zonnecrème. Zuinig is het laatste wat je moet zijn met een SPF. Neem je een plons in de zee of het zwembad? Breng dan altijd meteen een nieuwe laag aan.

3. Denk aan die walnoot

De meeste mensen gebruiken veel te weinig suncare-producten als ze zichzelf insmeren. Voor je gezicht en hals zou je één theelepel moeten gebruiken, oftewel: een walnoot. Voor de rest van je lichaam houd je zeven eetlepels aan.

4. Vergeet de rest niet

Goed, je gezicht, benen, buik en armen vergeet je niet zo snel, maar eh… wat denk je van je oogleden, lippen, handen, decolleté, de onderkant van je voeten en je navel? Yep, ook op die plekken kun je gewoon verbranden.

5. De één-jaar regel

Zonde, maar waar: zonnecrème van vorig jaar kun je meteen wegdoen. Onder invloed van licht, zuurstof en warmte verliest de beschermingsfactor zijn werking. Maak die fles zonnebrandcrème dus altijd op tijdens je vakantie, want het heeft geen zin om ’m te bewaren voor volgend jaar.

Producten

Enne, om het smeren je nog makkelijker te maken, hebben we een paar van onze favorite SPF-producten voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

Biodermal

De Hydraplus Zonnespray SPF 50+ biedt geavanceerde en fotostabiele breedspectrum UVA/UVB-filters. Oftewel: het product beschermt direct en optimaal tegen de schadelijke effecten van zonnestraling. Deze zonbescherming verzorgt, verbetert én zorgt voor een intensieve en langdurige hydratatie van de huid door het Triple Moist Complex. Niet zo gek dat deze zonnespray dan ook als beste uit de test kwam bij de Consumentenbond.

€29,99

De Hydraplus Zonnespray SPF50+ is te koop bij Kruidvat, Trekpleiser, Etos, DA, Bol.com en De Online Drogist. 

hannah

De Body Shield SPF50 van hannah doet de naam eer aan en biedt optimale zonbescherming voor het lichaam. Daarnaast beschikt de SPF over een stabiel breedspectrum UVA- en UVB-filters. Dikke plus: het product werkt aanvullend op de natuurlijke vocht- en vetbalans, is makkelijk te smeren en is niet plakkerig.

€41 (150 ml)

De Body Shield SPF50 is o.a te koop via hannah

Caudalie

Caudalie komt met een nieuwe skincaretopper: Vinosun SPF50+ Fluide. De crème beschermt je gelaat en hals tegen UVA/UVB-stralen en heeft een antioxiderende werking op de meest gevoelige huidtypen. Door de ultralichte textuur is het zonneproduct aangenaam om aan te brengen en onzichtbaar op de huid. Ideaal.

Caudalie vinosun
€19,90 (40 ml)

De Vinosun SPF50+ Fluide is o.a verkrijgbaar bij De Bijenkorf en Caudalie. 

Lancaster

Lancaster komt met een zonbescherming 2.0. Zo heeft het merk hun hele Sun Beauty-lijn vernieuwd. Wat er nieuw is? De zonbescherming is vernieuwd met bescherming tegen blauw licht. Daarnaast zijn de producten verrijkt met een nieuw Sun Repair System. Oftewel: huidcellen die zonschade oplopen worden al tijdens het zonnen hersteld.

Verkrijgbaar bij o.a. Douglas, Wehkamp en Lancaster. 

Trinny London

Dé bestseller van de Londense Trinny London: BFF cream skin perfector spf30. De crème bevat subtiele kleurpigmenten die donkere plekken en roodheid verlichten, je gezicht een gezonde glow geven en beschermt tegen UVA- en UBV-stralen. De crème hydrateert, voedt en vermindert daarnaast roodheid. Verkrijgbaar in vijf kleuren.

€42

De BFF cream skin perfector spf30 is verkrijgbaar via Trinny London.

Collistar

Dankzij een combi van filters bescherm je je huid met de Tanning moisturizing milk spray spf 30 tegen UVA-, UVB- en infraroodstraling, maar ook tegen straling van blauw licht en vrije radicalen. Aan de andere kant stimuleert dit filtersysteem juist de aanmaak van vitamine D-synthese (goed voor je botten én je humeur) en versterkt het de bescherming tegen schade van UVA.

Zonnebrandcrème
€32,50

De Tanning moisturizing milk spray spf 30 is o.a. verkrijgbaar via Collistar.

En nog een laatste tip, en eigenlijk ook een van de belangrijksten: ga niet uren bakken (en braden) in de zon. Veel zon is niet goed voor je huid, ook al smeer je tot je een ons weegt.

Laatste nieuws