Yes please: zo houd je je nagels lang en gezond

Met een aantal tips versterk je jouw nagels.

Lees ook

Gelakte nagels in één kleur, met nail art of toch naturel: je nagels zijn een leuke bezigheid. Door alle producten krijgen ze alleen een hoop te verduren, waardoor je nagels soms beschadigd kunnen raken. Merk je dat je nagels minder sterk zijn of niet meer groeien? Deze tips gaan je helpen om ze weer gezond te krijgen.

Long nails

Lange, sterke nagels zijn altijd nog de holy grail in de nagelwereld. Hoe gezonder de nagel, hoe sterker die is en hoe sneller hij groeit. Maar net als bij het uitgroeien van een pony of een bob, ontstaan lange, sterke nagels niet zomaar. Volgens Dr. Dana Stern, een gecertificeerde dermatoloog in New York City, duurt het voor vingernagels zo’n zes maanden voordat ze helemaal zijn uitgegroeid. Bij teennagels duurt dit nog langer en zal het 12 tot 18 maanden duren.

Nu kun je zes maanden wachten en duimen dat het vanzelf gaat, maar je kunt het proces ook een handje helpen. Door een regelmatige nagelverzorgingsroutine te hanteren, bijvoorbeeld. Met onderstaand deskundig advies zijn lange, sterke en gezonde nagels binnen handbereik.

1. Gebruik nagelriemolie

Volgens Dr. Stern is een gezonde nagelriembarrière essentieel om de nagelgroei te optimaliseren. Ze legt uit: “Dit komt doordat de nieuwe ingegroeide nagel zich vlak onder de huid achter de nagelriem ontwikkelt”. Daarom raadt de dermatoloog aan om dagelijks nagelriemolie te gebruiken én de nagelriem niet af te knippen.

2. Kies de juiste nagellakremover

Tegenwoordig zijn er verschillende nagellakremovers in omloop, waarbij de remover op basis van aceton vaak de boventoon voert. Aceton zorgt er immers voor dat je nagellak sneller weggaat. Helaas is er ook een nadeel: aceton zorgt ervoor dat de nagelplaat en de omliggende huid uitdrogen. Dit kan leiden tot broosheid, breuk en dus trage groei, aldus Dr. Stern. Haar tip: gebruik remover zonder aceton. Easy peasy!

3. Ruil je nagelvijl om

Hoewel het juist goed lijkt om je nagels regelmatig te vijlen, kan dit ook voor veel schade zorgen. Kijk maar naar de nagelvijl. Als je niet de juiste gebruikt, kan het de groei van je nagels in gevaar brengen. In plaats van een kartonnen nagelvijl – die ervoor kan zorgen dat je nagels gaan splijten – kun je beter gaan voor een glazen variant. Dit zorgt voor een schone rand en stimuleert de doorbloeding.

4. Laat je nagels niet kaal

Neem je een pauze van acryl- of gelmanicures, dan kun je ze het beste niet helemaal kaal laten. Het lijkt misschien een goede optie omdat je nagels dan kunnen ademen, maar uiteindelijk maakt het geen verschil of je wel of geen nagellak draagt. Volgens experts is het zeker aan te raden om een nagelversterkend product te gebruiken en je nagels te voorzien van een transparante lak. Hierdoor blijven ze alsnog beschermd.

5. Kom in beweging

Het lijkt onlogisch dat meer bewegen zorgt voor een snelle nagelgroei, maar er is wel degelijk een verband. Regelmatige cardio, zelfs als het een dagelijkse wandeling is, zal helpen bij de bloedsomloop en op den duur ook je nagelgezondheid. Is dit geen optie? Dan raadt de dermatoloog aan om jezelf de hele dag door handmassages te geven. Vergeet vooral je nagelriemen niet, want dit kan de lokale bloedsomloop verbeteren. Nailed it!

Bron: InStyle, Marie Claire | Beeld: Legally Blonde

Laatste nieuws

Zie ook