Guerlain slaat handen opnieuw ineen met Angelina Jolie om de bijen te beschermen

Wereldwijd is er sprake van zorgwekkende bijensterfte.

Vorig jaar sloegen Guerlain en Angelina Jolie de handen ineen om samen met UNESCO’s Women for Bees de wereldwijde bijensterfte tegen te gaan. In dit programma worden vrouwen opgeleid tot imkers. Ook dit jaar zetten Guerlain en Jolie zich weer in voor dit belangrijke doel. De actrice heeft deze maand officieel een trainingsprogramma van zes maanden voor elf nieuwe bijenhouder-trainees gelanceerd in Phnom Penh in Cambodja, een land waar zij nauw verbonden mee is.

Wereld zonder bijen

Hoe zou de wereld eruitzien zonder bijen? Als er geen bijen meer zijn, zou dit maar zo eens kunnen betekenen dat het steeds moeilijker wordt om vers voedsel te krijgen. Zonder bijen vindt er namelijk geen bestuiving plaats, en zonder bestuiving zijn er geen amandelen, groeien er drastisch minder appels, peren, kersen, aardbeien en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook zouden we waarschijnlijk in een wereld leven zonder planten, bomen en struiken. En wat dacht je van de producten die bijen ons leveren, zoals honing, bijenwas en propolis? Het is duidelijk: de gevolgen zijn enorm.

Bijen beschermen en vrouwen steunen

Het aanpakken van de risico’s van de achteruitgang van de honingbijenpopulatie voor de wereldwijde voedselbescherming, voeding en milieuveiligheid, is een blijvende focus voor Guerlain. Dit jaar zet het luxueuze cosmeticamerk zich nog verder in om de bijen te beschermen. Daartoe slaat Guerlain de handen, net als een jaar geleden, ineen met Angelina Jolie, haar stichting de Maddox-Jolie-Pitt (MJP) Foundation en UNESCO’s Women for Bees-programma. Samen hebben zij in Phnom Penh in Cambodja een trainingsprogramma van zes maanden opgezet om elf vrouwen op te leiden tot bijenhouders. Op deze manier steunen zij vrouwelijke ondernemers en helpen zij de globale bijensterfte tegen te gaan.

“Dit partnerschap tussen UNESCO en Guerlain in het Tonle Sap Biosphere-reservaat en in het Samlot-district met de MJP Foundation zal vrouwen helpen een opleiding tot imkers te volgen en deel it te maken van een netwerk van andere vrouwelijke ondernemers over de hele wereld”, vertelt Angelina Jolie over het belangrijke initiatief. “De ethos van dit project is om lokale mensen te ondersteunen om hun natuurlijke hulpbronnen te behouden en hun gemeenschappen te ontwikkelen zoals zij dat willen.”

Women for Bees in Cambodja

Na het eerste Women for Bees-trainingsprogramma in Zuid-Frankrijk afgelopen zomer, lanceren Guerlain, Angelina Jolie en UNESCO dit jaar een nieuw trainingsprogramma in Cambodja. Deze nieuwe fase is bedoeld om zowel theoretische als praktische bijenteeltkennis en -vaardigheden te bieden die nodig zijn om een duurzame bijenteeltoperatie op te zetten en te beheren. Daarnaast zullen de elf nieuwe trainees hun kennis delen over het belang van de bijen voor de Khmer-geschiedenis en de bijzonderheden en uitdagingen van het behouden van de inheemse honingbijen in Cambodja.

De Cambodjaanse vrouwen zullen lid worden van een wereldwijde gemeenschap van vrouwelijke imkers die de lokale biodiversiteit zullen vergroten en hun eigen kennis zullen doorgeven over de cruciale rol van bestuiving in voedselzekerheid en ecosysteembeheer. Honingbijen spelen in Cambodja een bijzonder grote rol in het dagelijks leven. In Cambodja is wilde honing namelijk een van de belangrijkste ingrediënten in de traditionele geneeskunde en wordt bijenwas vaak gebruikt voor zegeningsceremonies. Ontbossing, het gebruik van pesticiden in de landbouw en niet-duurzame jacht op honing behoren tot de belangrijkste bedreigingen voor de inheemse honingbijpopulaties van Cambodja.

Angelina Jolie Women for Bees
Beeld: Guerlain x ENESCO

Er zijn grootse plannen voor het Women for Bees-programma. Zo zullen er in 2022 meer trainingsprogramma’s worden opgezet in Ethiopië, Rwanda en China en in 2023 in de Amazone.

Guerlains belofte

Van World Bee Day op 20 mei tot en met de Dag voor de Biologische Diversiteit op 22 mei heeft Guerlain twintig procent van haar opbrengst gedoneerd aan het Guerlain for Bees Conservation Programme. Daarnaast doneert het parfumhuis twintig euro per Instagram-repost van de bijentekening van artiest Tomáš Libertíny met de hashtags #GuerlainForBees en #WorldBeeDay. You go, Guerlain!

Beeld: Guerlain x UNESCO 

Laatste nieuws