Wedding bells: dit is wat je moet weten over trouwringen

Hoe vind je een ring die bij jou past?

Lees ook

Je huwelijk plannen is natuurlijk super leuk, maar er komt ook een heleboel bij kijken. Behalve over de kleding moet je ook al in een vroeg stadium nadenken over de trouwringen. Jullie keuze voor trouwringen moet niet over één nacht ijs gaan, want jij en je partner dragen ze de rest van jullie leven. Dan wil je natuurlijk wel de perfecte ring hebben. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over trouwringen, zodat jij en je partner jullie droomring kunnen uitkiezen. 

Begin op tijd met zoeken

Om jullie trouwringen te vinden, start je je zoektocht met oriënteren. Kijk online welke materialen en vormen jullie aanspreken. Misschien is er een juwelier die meerdere ringen maakt die past bij jullie smaak?

Plan daarna ongeveer een half jaar voor het huwelijk een bezoekje in aan de juwelier. Dit lijkt lang van tevoren, maar zo kun je rekening houden met de levertijd, het op maat laten maken van de trouwringen en het graveren van de ringen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elkaars namen in de ringen te zetten, of een quote of koosnaampje die betekenis voor jullie heeft. 

Wat kost een trouwring?

Een bruiloft kan een dure aangelegenheid zijn. Niet in de laatste plaats door de ringen. Bruidsparen besteden gemiddeld namelijk zo’n € 1.500,- aan trouwringen. Bepaal dus goed voor jezelf wat je als budget wilt aanhouden voor de trouwringen. Houd ook rekening met een hogere prijs voor exclusiever materiaal – platina is bijvoorbeeld zeldzamer dan goud en daardoor vaak duurder – het soort steen, het laten vermaken en het laten graveren.

Het materiaal van de trouwring

Trouwringen worden meestal gemaakt van goud met soms een diamant erin. Maar tegenwoordig worden er ook veel andere materialen gebruikt, zoals platina, palladium, zilver, titanium, zirkonium en (edel)staal. Behalve met diamanten kunnen trouwringen ook versierd worden met bijvoorbeeld robijnen, saffieren, smaragden en aquamarijnen. 

Het materiaal bepaalt de kwaliteit van de ring. 18 karaat goud is bijvoorbeeld beter dan 14 karaat goud. Zilveren, titanium en stalen ringen zijn goedkoper dan gouden ringen. Maar zilveren ringen slijten wel sneller dan gouden ringen en titanium trouwringen kunnen niet groter of kleiner worden gemaakt. 

Stalen trouwringen zijn meestal heel goedkoop, maar ze zijn wel heel sterk, duurzaam en goed te matchen met andere materialen, zoals titanium en zirkonium. Je zult lange tijd veel plezier hebben van een stalen trouwring. Omdat er zoveel keus is in materialen is het belangrijk om een goede afweging te maken.

Kies de ring die bij jou en je lifestyle past 

Er is zoveel keuze aan trouwringen dat je al snel niet meer weet waar je goed aan doet. Overweeg daarom verschillende opties alvast door online te zoeken en laat je adviseren door je juwelier. 

Houd bij het kiezen van de ringen ook rekening met je beroep. Dit klinkt misschien raar, maar als je een beroep hebt waar je je handen veel bij gebruikt en je ring dus kwetsbaar is, is het verstandig om voor een stevig exemplaar te kiezen dat niet snel slijt en lang meegaat.

Laatste nieuws

Zie ook