Aha: zo kun je het gebruik van retinol het beste opbouwen

Een expert legt uit hoe je het ingrediënt het beste in je skincare-routine kunt opnemen.

Retinol wordt in de skincare wereld geprezen om z’n veelzijdige werking. Het opnemen in je skincare-routine kan inderdaad zorgen voor een stralende teint en minder onzuiverheden. Míts je het goed gebruikt. Wij vertellen je hoe vaak je retinol kunt gebruiken.

Wat is retinol precies?

Een eenzijdig antwoord op de vraag hoe vaak je retinol kunt gebruiken, is er niet. Wel is het zo dat je retinol uiteindelijk wel elke dag kunt gebruiken, maar het rustig opbouwen is key. 

Retinol wordt nog weleens gezien als de holy grail in skincare. Het is een vorm van vitamine A die huidvernieuwing kan herstellen, tekenen van huidveroudering kan verminderen, pigmentvlekjes kan vervagen en voor een egale teint kan zorgen. Ook kan het helpen om acne te verminderen. Maar het ding is: retinol kan je huid ook uitdrogen wanneer je er net aan begint, zeker als je een gevoelige huid hebt. Het is daarom belangrijk om je huid de tijd te geven om aan retinol te wennen.

Alleen ’s nachts gebruiken

Dr. Joshua Zeichner raadt aan om retinol in het begin mondjesmaat te gebruiken. Hij raadt aan om het dan echt niet vaker dan twee keer per week aan te brengen. Zie je na twee weken geen nare side effects? Dan kun je volgens hem de frequentie omhoog krikken. “Twee nachten retinol gebruiken, een nacht overslaan”, raadt hij aan. Dit kun je vervolgens een maand aanhouden. Merk je dat je huid er ook dan niet negatief op reageert? Dan kun je het elke nacht gebruiken.

Dr. Zeichner heeft het steeds over het ’s nachts gebruiken van retinol. Dit is volgens hem het beste moment om het ingrediënt aan te brengen. “De avond is een tijd van rusten en herstellen en je celherstel piekt dan ook”, legt hij uit aan Healthline. “Om deze redenen raad ik aan om retinol aan te brengen voordat je naar bed gaat, om processen te stimuleren die dan al gaande zijn.” Weten we dat ook weer!

Bron: Healthline, Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws