Bruisend, zoet, en een beetje cheeky: dit zijn de leukste hotspots in Turijn

Op en top Torino!

Het kán je bijna niet ontgaan zijn: vorig weekend vond in bella Italia de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Een groot muziekfestijn in één van de meest modieuze landen ter wereld? Sign us up! Grazia reisde speciaal voor het Songfestival af naar Turijn, en ging direct sfeer (én lekkers) proeven in de Italiaanse stad. Dit zijn de leukste hotspots in Turijn!

Toeristisch Turijn

Wanneer je denkt aan een vakantie in Italië, dan denk je misschien aan Rome. Of Florence, Venetië… wellicht Milaan? Maar Turijn komt niet snel in zo’n lijstje voor. En dat is één van de redenen waarom we fan zijn van deze Noord-Italiaanse stad: je hebt hier een authentiek Italiaanse ervaring!

Verschillende local guides wisten ons gedurende het weekend te vertellen dat Turijn een soort diamond in the rough is: de stad is uitgegroeid van industriële gemeente naar een echte must visit. Samen met Booking.com hebben we Turijn ontdekt en delen we onze beste tips voor een trip naar de hoofdstad van de Piedmont-regio.

1. The basics

In Turijn spot je direct dat in het centrum veel straten en pleinen voorzien zijn van brede, overdekte stoepen – zogenaamde arcades. Hier is het dus prima shoppen, slenteren of sippen aan een lokaal drankje ongeacht het weer. En even eerlijk: het is lastig om één specifiek plein of één specifieke straat binnen Torino te kiezen waar je geweest móet zijn. Maar de Via Po, die van de Piazza Vittorio Veneto naar de Piazza Castello loopt, was wel een echte favoriet. Hier vind je een breed scala aan winkels, van lokale lekkernijen tot bekende ketens en kleine thrift stores. Op zoek naar bijvoorbeeld wat vintage boeken of LP’s? Dan zit je hier ook goed. Onder de bogen van de Via Po hebben verschillende verkooplui namelijk hun handelswaar uitgestald, waar je echte parels kunt scoren.

Kortom: weet je niet zeker waar je moet beginnen in Turijn? Easy. Begin je trip met een drankje op een terras aan de Piazza Vittorio Veneto, en neem dan de Via Po naar de Piazza Castello. Gegarandeerd dat je onderweg iets tegenkomt dat je aandacht trekt.

2. Decadent snoepen

En Italië zou Italië natuurlijk niet zijn, als er niet ook heel wat lekkers te proeven was. Op elke straathoek en aan elk plein is het een groot feest van terrasjes, waar je kunt genieten van de lekkerste (regionale) wijntjes en traktaties. Door de invloed van de Franse courtiers hebben ze het maken van bijzondere bonbons, chocolaatjes en andere kleine zoetigheden tot een echte kunstvorm verheven. Welk café je ook binnenstapt: gegarandeerd dat je hier kunt kiezen uit volop zoete lekkernijen. Yummy!

hotspots turijn
Keuzestress? Welnee: one each, please! (Beeld: Jaimy Boer)

Een paar van de leukste en meest bekende cafés van Turijn vind je aan de grote pleinen die de stad rijk is. Zo is bovenstaand kiekje gemaakt in het historische Caffé Torino, aan de Piazza San Carlo – een café dat in 1903 voor het eerst de deuren opende. Aan de overkant van het plein zijn we vervolgens bovendien ook nog even neergestreken bij Stratta – een historische patissier die al sinds 1836 de lekkerste chocolaatjes, gebakjes en snoepjes op tafel zet.

hotspots turijn
Een espresso, een drankje en twee Gioie di Cavours: het is goed toeven op het terras van Stratta. (Beeld: Sandy de Vries)

Bovendien hebben we twee gouden tips voor bij het flaneren op het Stratta-terras: kies voor een plekje aan de buitenrand van het terras. Vanaf hier is het prima genieten van alle bijzonderheden die er op een dag op de Piazza San Carlo plaatsvinden: van goochel- en acrobatiekshows, tot muziek en dansers. Never a dull moment op de Piazza San Carlo!

Tip twee is om een iconische Gioie di Cavour te bestellen. Dit chocolaatje, dat op het eerste gezicht wel wat weg heeft van een Ferrero, is by far één van onze favoriete snacks geweest in Turijn. Een krokante buitenlaag van harde chocolade met gekarameliseerde hazelnoten, met daarbinnen de speciale romige gianduja-chocolade: we want more!

3. Off the beaten path

Het állerleukste aan reizen is natuurlijk om te minglen met de locals. Locaties als de Piazza San Carlo en de Via Po zijn dan natuurlijk goeie uitvalslocaties, maar wil je écht proeven van local life? De gouden tip is dan natuurlijk om een gids in de arm te nemen. Via Booking.com zijn er bijvoorbeeld volop tours door Turijn te reserveren, waarbij de je leukste, smakelijkste en meest bijzondere locaties aandoet. Zo kozen wij voor een bijzondere tasting tour, waarmee we het hart van het Turijnse nachtleven opzochten. Via enkele kleine straatjes wist onze guide ons bij de drukke toeristische trekpleisters weg te manoeuvreren, en in plaats daarvan streken we bijvoorbeeld neer bij Open Baladin, het café van een lokale bierbrouwerij die een indrukwekkende hoeveelheid speciaalbiertjes in hun aanbod heeft. Naast wijn, komt er namelijk ook een hoop goed bier uit de Piedmont-regio.

hotspots turijn
Wat voor biertje je ook zoekt, dikke kans dat Open Baladin ‘m heeft. (Beeld: Jaimy Boer)

De avond sloten we af bij de bar Noor, aan de Via Santa Giulia. Dit is een eindje uit het échte hart van Turijn, maar zit tussen twee grote universiteitsgebouwen van de stad in. Dit betekent dat dat dit gebied van de stad, met al z’n barretjes, cafés en restaurants, een echte hotspot is voor uitgaande studenten in het weekend. Dat zie je ook duidelijk bij Noor: de vintage vibes van dit café en de heerlijke cocktails maken dit een populaire bar voor de locals. Wij waren hoe dan ook fan.

4. Cultuur snuiven

Food, fashion, what else? Nou, in Italië is er natuurlijk volop cultuur te snuiven. Niet alleen hebben de Romeinen hun sporen nagelaten in de stad, maar er zijn twee bijzondere musea die we willen highlighten. Zo kúnnen we niet over Turijn schrijven, zonder ook het Museo Egizio te noemen. Dit museum heeft de op-een-na grootste collectie aan Egyptische stukken ter wereld. De grootste vind je natuurlijk in Egypte zelf, maar mocht je zo ver niet willen vliegen, dan kun je in Turijn dus ook terecht.

hotspots turijn
Je waant je even in een andere wereld in het Museo Egizio. (Beeld: iStock)

Ook trok aan de Via Po direct het Museo Ometto onze aandacht. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie aan pracht en praal verzameld uit de achttiende en negentiende eeuw waar je bij kunt wegdromen. Maar naast die basics, waren wij specifiek onder de indruk van de tentoonstelling over kostuumdesigner Luigi Sapelli – also known as ‘Caramba’. Deze expo draait volledig om zijn werk als fashion forward ontwerper voor zowel on als off camera. Als je een beetje van klassieke Italiaanse films houdt, dan zit de kans er dik in dat je zijn creaties al eens gezien hebt. Toch eens up close een kijkje nemen? Dan heb je nog tot 4 september de tijd om een ticket to Turin te boeken.

hotspots turijn
Een en al historische kostuums bij het Museo Ometto. (Beeld: Jaimy Boer)

5. Meer dan Turijn

Niet alleen is Torino Central een verzameling geweldige hotspots. Ook een tripje door de omliggende omgeving is absoluut de moeite waard. Want zodra je de stad verlaat, maken de pleinen en straten al gauw plaats voor sprookjesachtige heuvels. De Piedmont-regio is aan drie kanten omringd door de Alpen, en is een heuvelachtig gebied boordevol natuur.

hotspots turijn
A room with a view? Yes please! (Beeld: Sandy de Vries)

Kies bijvoorbeeld voor een nachtje in een hotel buiten de stad, zoals het schilderachtige Casa Munfrà. Deze locatie ligt in Cioccaro, een dorpje ongeveer een uur buiten Turijn. Als onderdeel van het wellness retreat Relais Sant’Uffizio kun je hier heerlijk ontspannen. Een beetje selfcare is immers ook een must tijdens een citytrip. Vanuit bijna elke kamer heb je uitzicht over de glooiende velden en prachtige wijngaarden, en met het zwembad en de spa, kom je hier hoe dan ook helemaal tot rust. Enne, een cheeky wijntje uit de regio proeven? Er zijn volop tasting tours in de buurt van Casa Munfrà waarbij je je kunt laten leiden door een local voor die échte Italian experience.

Tijd voor een citytrip?

Kortom, in Turijn is ontzettend veel te doen, te zien, te proeven, en te ervaren. Of je nu aan de hand van een local guide het nachtleven van de stad wilt verkennen, of lekker zelf op pad gaat om de musea, winkels en terrasjes onveilig te maken: Torino biedt voor ieder wat wils. Wij kunnen in elk geval niet wachten om nóg een keer een bezoekje te brengen.

Bron: Grazia, Booking.com | Beeld: Jaimy Boer, Sandy de Vries, iStock

Laatste nieuws