Dit is hoe lang liefdesverdriet gemiddeld duurt

Het is misschien langer dan je denkt.

Lees ook

Wie wel eens een relatie heeft zien stranden, weet hoe vervelend het kan zijn: liefdesverdriet. Het ís misschien niet het einde van de wereld, maar zo voelt het dan wel. Wij vertellen je waarom je dat gevoel ervaart en hoelang het gemiddeld duurt om daaroverheen te komen.

Rouwen

Wanneer je een gebroken hart hebt, ben je zo verdrietig dat het voelt alsof je aan het rouwen bent. Eigenlijk is het heel logisch. Hoewel niemand is overleden, ben je wel iemand die je dierbaar was verloren. “In wezen is liefdesverdriet een toestand van verwoestend emotioneel verlies”, verklaart gedragspsycholoog en relatiecoach Jo Hemmings aan BBC. “Hoewel we het allemaal anders ervaren, is het heel normaal om intense gevoelens van verdriet te ervaren en dat je het gevoel hebt dat je nooit over deze overweldigende gevoelens heen gaat komen.”

Link tool: url not provided

Ontwenningsverschijnselen

Ook in het brein gebeuren er allemaal dingen wanneer je een gebroken hart hebt. “Bepaalde gebieden in de hersenen lichten op wanneer je liefdesverdriet hebt. Dit zijn de gebieden die ook verantwoordelijk zijn voor het voelen van fysieke pijn. Het triggert ook ontwenningsverschijnselen die erg lijken op die van drugsverslaafden.”

Die ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat je in een strijd komt met jezelf om nog een keer een hit te krijgen. Oftewel: om nog een keer aandacht van je ex te krijgen. In een film kan het zo dom lijken dat het hoofdpersonage opeens haar ex wil bellen, maar dit ene deel in het brein zorgt ervoor dat het heel moeilijk is om je hiervan te weerhouden.

Vijf stadia

Hemmings weet dat het verwerken van een gebroken hart in vijf stadia van rouw komt. “Ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en ten slotte acceptatie.” Al is het geen recht-toe-recht-aan-proces. Vaak vallen mensen nog terug in ander stadium voordat ze een bepaald stadium echt achter zich kunnen laten. En hoe je het verwerkt, verschilt ook erg per persoon. De een praat het liefst met vrienden en de ander houdt het liefst een dagboek bij. Zorg er in ieder geval voor dat je je gevoelens niet opkropt, maar praat (of schrijf) erover. En probeer afleiding te zoeken.

Uiteindelijk heelt tijd alle wonden en dat geldt ook voor je gebroken hart. Hoelang dat precies duurt verschilt ook per persoon, al zijn hier wel studies naar gedaan. Zo blijkt uit een onderzoek dat het gemiddeld drie maanden (11 weken, om precies te zijn) duurt voordat iemand zich weer goed voelt na een break-up.

Vrouwen vs mannen

Uit dit onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology, blijkt daarnaast dat mannen en vrouwen even lang doen over het verwerken van een relatiebreuk. Al verwerken mannen en vrouwen het wel op verschillende manieren. Vrouwen omarmen – voor zover je zoiets nu echt kunt omarmen – hun pijn meteen. Mannen daarentegen stellen de pijn liever uit. Waar vrouwen de tranen laten rollen en veel met vriendinnen praten, gaan mannen liever de hort op voor afleiding. Helpt eventjes, want uiteindelijk haalt de pijn hen alsnog in.

Probeer het dus niet weg te stoppen, maar lucht je hart. Hopelijk zijn die drie maanden dan snel voorbij!

Bron: Marie Claire | Beeld: Friends

Laatste nieuws

Zie ook