Soundos: ‘Gênante dingen zeggen en doen horen gewoon bij je ontwikkeling’

Grazia sprak Samya Hafsaoui, Fadua El Akchaoui en Soundos El Ahmadi over de serie Meer Soundos.

Samen met mede-bedenkers en schrijvers Samya Hafsaoui en Fadua El Akchaoui maakte Soundos El Ahmadi de serie Meer Soundos. Grazia sprak het drietal over Meer Soundos en het maken van de serie.

 

Meer Soundos

De beste versie van jezelf tonen; dat wil toch eigenlijk iedereen? Toch besloten Samya, Fadua en Soundos het over een andere boeg te gooien. In Meer Soundos speelt Soundos een neppe versie van zichzelf. De makers creëerden een verhaal dat fictief inspeelt op de soms harde realiteit. En dat doen ze met liefde én zelfspot. “Meer Soundos is een drieluik dat met heel veel liefde is gemaakt door Fadua, Soundos en ik, met hulp van Giancarlo Sanchez”, deelt Samya. 

“Het gaat over een fictieve versie van Soundos. Ze staat op het punt in haar carrière om keihard te pieken, maar door één uitglijder komt ze aan de bodem van de samenleving te staan. Soundos denkt dat ze misschien moet stoppen met haar carrière, of juist niet. Gaandeweg komt ze erachter dat ze op een ongezonde manier verslaafd is aan alle aandacht. En dat ze eigenlijk niet weet wie ze is als ze geen comedienne is. Met alle gevolgen van dien voor haar familie en carrière”, zegt Samya.

“We hebben cringe-komedie gemaakt”, vult Fadua (tevens de regisseur van de serie) aan. “Het is een uitvergroting geworden van een comedienne die hard op haar bek gaat, maar we hebben onze eigen ervaringen er ook ingestopt. Hoewel het bijna karikaturaal verteld wordt, zijn we wel dichtbij de werkelijkheid gebleven. En we schuwen drama niet”, deelt Fadua.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Eigen ervaringen

De onderwerpen die in de serie aan bod komen, zijn dan ook gebaseerd op ervaringen van de drie dames. “We gingen onze verhalen delen: Samya, Fadua en ik. En dat was een feest der herkenning”, geeft Soundos aan. “Bij van alles dachten we: ‘Ooh, dat heb ik ook meegemaakt. En OMG hebben mensen dat ook tegen jou gezegd? Wat gênant!”

Toch vinden de dames dat gênante uitspraken bij het leven horen en geven ze toe dat ze zich er zelf ook weleens schuldig aan hebben gemaakt. “Gênante dingen zeggen en doen horen gewoon bij je ontwikkeling”, deelt Soundos. “Ik geloof niet in spijt. En denk ook niet: ‘Had ik het maar zo gedaan.’ Want uiteindelijk heeft het je wel ergens gebracht.” 

Samenwerking

Maar hoe is deze serie eigenlijk tot stand gekomen? “Videoland wilde een serie met mij maken, en ze hadden hiervoor ook al contact opgenomen met Samya”, vertelt Soundos. “Toen we samenkwamen zeiden Samya en ik eigenlijk meteen: ‘Fadua moet er ook gewoon bij.’ En zo hebben we het team van makers, bedenkers en schrijvers samengesteld.” 

“We besloten een serie te maken met drie toffe vrouwen die weten waar het over gaat; die genoeg kaas hebben gegeten over de onderwerpen die we aankaarten.” 

Meer Soundos
Van links naar rechts: Samya Hafsaoui, Soundos El Ahmadi en Fadua El Akchaoui.

Representatie

Vorig jaar kwam de film Meskina uit. Soundos was acht jaar bezig om de film te maken. Gelukkig gold het tegendeel voor Meer Soundos. “Dat mag ook wel een keer na veertig jaar, zeg. Potverdorie”, lacht Soundos.

“Je merkt dat Meskina heeft aangetoond dat er behoefte is aan meer representatie en meer verschillende verhalen. Dat vind ik heel tof”, vervolgt Fadua. “Dat die behoefte er is, wisten wij al, omdat wij bij de doelgroep horen. Maar dit verhaal (Meer Soundos, red) is niet uitsluitend voor een bepaalde doelgroep. We doen nu best wel krampachtig over representatie en over wat voor soort verhalen verteld worden. Maar uiteindelijk willen we naar een situatie gaan waarin alle verhalen voor iedereen interessant zijn. En dat iemands kleur er niet toedoet.”

In tegenstelling tot Meskina moest Meer Soundos bovendien in no time gemaakt worden. “We hadden weinig tijd, en moesten best veel doen. Toch ging het draaien heel prettig”, deelt Soundos. “Inderdaad, mayor shout out to the crew”, vult Fadua aan. “We hebben in een monstertempo het script ontwikkeld, we hebben in een monstertempo geproduceerd en gedraaid. Maar dat was voor ons allemaal eigenlijk heel positief, want iedereen die ‘ja’ zei tegen dit project, had ook echt volmondig ‘ja’ gezegd. Als zoveel professionals uit de industrie ‘ja’ zeggen tegen je project, is dat f*cking vet. Dat iedereen denkt: ‘Let’s Go! We gaan dit fiksen’, is heel bijzonder. Dat maakt me heel trots”, deelt Fadua. “Dat we dat vertrouwen kregen van de acteurs en crew is heel vet”, voegt Samya toe.

Reacties

Meer Soundos staat sinds vrijdag op Videoland. Vinden de dames dat eigenlijk spannend? “Tuurlijk is dat spannend!”, deelt Samya. “Natuurlijk hoop je dat anderen het leuk vinden. Maar ik ben vooral trots op ons maakproces. We zijn gepiekt tijdens het schrijven en draaien, en hopelijk piekt heel Nederland mee als ze het gaan kijken.” 

“Ik hoop natuurlijk dat mensen positief zijn”, vult Fadua aan. “Het is cringe-komedie; een genre dat nog niet heel veel in Nederland is. Het is half satire en ook drama. Ik hoop dat mensen kunnen lachen om wat ze zien, maar ook dat ze daarna denken: ‘Ik heb nog vragen.’ En elke reactie is gewenste, hè! Ook als iemand het niet leuk vindt. Als het iemand iets doet, betekent het dat we iemand hebben geraakt; dan heb je iets goed gedaan. Als het iemand maar niet onverschillig laat.” 

Meer Soundos is nu volledig te zien op Videoland. 

Beeld: RTL 

Laatste nieuws