Heerlijk slapen? Het kiezen van het juiste hoofdkussen is essentieel

Met het juiste hoofdkussen is schaapjes tellen niet meer nodig.

Een comfortabel matras is essentieel voor een heerlijke nachtrust. Maar ook het hoofdkussen speelt een belangrijke rol. Besteed bij het kiezen van een nieuw kussen daarom extra aandacht aan de onderstaande punten. Dan weet je zeker dat je een ontspannende nacht tegemoet gaat!

Slaaphouding: rug, zij of buik?

Ben jij een rugslaper, zijslaper of een buikslaper? Voor de beste nachtrust pas je jouw hoofdkussen aan op jouw slaaphouding. Hiermee kun je klachten zoals nekpijn voorkomen. Wanneer je graag op je rug slaapt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kussen met ingebouwde neksteun. Het is belangrijk dat het kussen de juiste hoogte heeft, zodat de nek geen vervelende knik hoeft te maken. Slaap je liever op de zij? Dan kun je beter kijken naar stevige hoofdkussens die wat dikker zijn. Buikslapers kunnen het beste kiezen voor een dun en soepel kussen. Hiermee komt er zo min mogelijk spanning op de nek te staan.

Materiaal van het hoofdkussen

Er zijn veel mogelijkheden als het op materiaal aankomt. Niet alleen de buitenkant van het hoofdkussen, maar vooral de binnenkant (dus de vulling) heeft veel invloed op het slaapcomfort. Hieronder staan een paar populaire materiaalkeuzes op een rijtje. Wat sluit het beste aan bij jouw wensen?

  • Synthetisch hoofdkussen: De vulling van een synthetisch kussen bestaat vaak uit vezels of balletjes van polyester. De hardheid is afhankelijk van de hoeveelheid vulling. Je kunt het kussen wassen, waardoor het de perfecte keuze is voor mensen met huisstofmijtallergie.
  • Donzen hoofdkussen: Dit kussen voelt heerlijk zacht aan, alhoewel er ook donzen kussens verkrijgbaar zijn met meer ondersteuning. De donzen vulling kan beter ademen dan synthetische vulling.
  • Latex hoofdkussen: Een hoofdkussen van latex is erg stevig en vormvast. Het biedt veel ondersteuning en is dus een goede keuze voor rugslapers.
  • Traagschuim hoofdkussen: Traagschuim is vormbaar en voelt erg comfortabel aan. Het materiaal kan alleen niet zo goed ventileren.

Persoonlijke voorkeuren

Aan de hand van jouw wensen kun je op papier het perfecte hoofdkussen vinden. Toch is het altijd verstandig om ook andere opties uit te proberen. Misschien komen jouw persoonlijke voorkeuren wel helemaal niet overeen met het advies voor jouw slaaphouding.

Prijs-kwaliteitverhouding

Let tot slot op de kwaliteit van jouw nieuwe hoofdkussen. Je kunt beter iets meer investeren in een kussen van hoge kwaliteit, zodat je er nog jaren plezier van hebt. Bij twijfel over de beste keuze kun je je persoonlijk laten adviseren door een professional. Bijvoorbeeld online of in een beddenwinkel. Good to know!

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws