Moeite met zelfbruiner? Met deze tips is dat verleden tijd

Zo wordt het erg makkelijk om de sunkissed look te krijgen.

Lees ook

Af en toe schiet de temperatuur in Nederland in een keer omhoog. We krijgen dan altijd meteen zin om over het strand te paraderen met een heerlijk kleurtje. Dat kleurtje hoeft niet eens van onszelf te zijn, maar mag ook uit een flesje komen. Heb je moeite met het aanbrengen van zelfbruiner? Met deze tips komt het goed!

Tien tips

Zelfbruiner aanbrengen is vaak niet zo makkelijk als het lijkt. Net wanneer je denkt dat je het helemaal goed hebt gedaan, blijkt bij het afspoelen dat je stukken bent vergeten. Resultaat: een hot mess. Hoe zorg je er nou voor dat je self tanner zijn werk zo goed mogelijk kan doen en je mooi egaal bruin wordt? Volg het handige stappenplan in de vorm van tien tips en je lijf is straks voorzien van een heerlijk bruine glow.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je de zelfbruiner aanbrengt, is het handig dat je benen volledig geschoren of gewaxt zijn. Dit zorgt ervoor dat de zelfbruiner beter blijft zitten op je huid en het resultaat minder snel vlekkerig wordt.

2. Scrubben maar!

Stap in de douche en scrub alle dode huidcellen weg. Doe dit vooral op je ellebogen, enkels en hielen, want dat zijn de plekken waar je het snelst oneffenheden ziet. Voor je gezicht is het beter om een zachtere scrub te gebruiken. Om vlekken te voorkomen, is het af te raden om iets op oliebasis te gebruiken.

3. Afdrogen

Voordat je verder gaat met het self tanning process, moet je lichaam he-le-maal droog zijn. Besteed daarbij wederom extra aandacht aan je enkels, hielen en ellebogen.

4. Huidverzorging

Na het afdrogen is het tijd om je huid te hydrateren. Gebruik wat bodylotion op droge plekken, zoals je ellebogen en knieën. Droge plekken zorgen er namelijk voor dat er donkere, onnatuurlijke vlekken ontstaan en dat effect wil je natuurlijk niet. Ook hierbij is het ook belangrijk dat je niks op oliebasis gebruikt!

5. Zelfbruiner

Kies een zelfbruiner die past bij je huidskleur. Ga voor een light of medium als je een lichtere huid hebt en voor dark bij een meer olijfkleurige huid. Dan weet je in elk geval zeker dat je er niet uit komt te zien als een oempa loempa.

6. Techniek

Werk van boven naar beneden. Gebruik latex handschoentjes of een speciale tool om de mousse of de lotion aan te brengen. Maak continu draaiende bewegingen. Begin bij je enkels en werk naar boven tot je schouders. Doe je armen als laatst. Elke keer dat je de zelfbruiner aanbrengt, heb je ongeveer een eetlepel nodig.

7. Moeilijkste gedeelte

Je gezicht is het moeilijkste onderdeel om zo natuurlijk mogelijk te zelfbruinen. Gebruik daarom een hoeveelheid ter grootte van een euro en breng dit aan op de plekken van je gezicht die normaal het meest in de zon komen (je voorhoofd, jukbeenderen, kin en de brug van je neus). Wees vooral voorzichtig bij je neus en lip, omdat deze van nature wat droger zijn en de kleur daar al snel donker uitpakt. Zorg er tot slot voor dat je alles goed uitsmeert richting je haarlijn en je nek.

8. Take it easy

Tijdens het aanbrengen van zelfbruiner is het belangrijk dat je de tijd neemt. Als er op de verpakking staat dat het product eerst 10 minuten op je huid moet opdrogen, is het verstandig om 15 minuten te wachten. Vermijd de eerste 6 tot 8 uur de douche en ga niet naar de sportschool. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je de self tanner eraf gaat zweten.

9. Perfectie

Als je een foutje maakt, is dat helemaal niet erg. Je hoeft niet opnieuw te beginnen: als je een goede scrub gebruikt, kun je daarmee vlekjes en strepen weghalen. Ook een halve citroen doet wonderen!

10. Long lasting

Je weet natuurlijk nooit zeker hoelang je zelfbruiner goed blijft zitten, maar er zijn wel een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de kleur langer blijft zitten. Smeer je elke dag in met bodylotion en gebruik een zachte douchegel. Probeer anti-acne en retinol producten te vermijden, omdat deze producten de kleur kunnen verminderen. Tot slot: breng wat talkvrije babypoeder over je tan aan. Thank us later!

Bron: Captain Tan, Grazia Archief | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook