Jeuk, rode plekken en bultjes: zo verzorg je een eczeemhuid

Er zijn een aantal dingen die je wel (en juist écht niet) moet doen.

Jeuk, rode plekken, bultjes, schilfers of zwelling. Hoe verzorg je de eczeemhuid nu ’t best en wat kun je beter niet doen. hannah-huidcoach Mariëlle Eggenkamp geeft tips.

Meest voorkomende huidproblemen

Mariëlle: “Eczeem is een van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral de jeuk en het branderige gevoel kunnen soms gekmakend zijn. Extra vervelend is het daarom dat eczeem een huidprobleem is waar je moeilijk vanaf komt. Maar je kunt zeker dingen doen om te zorgen dat je de acute fase van eczeem sneller onder controle krijgt. 

Nog even goed om te benoemen is dat er verschillende soorten eczeem zijn. De meest bekende is atopisch eczeem, oftewel: constitutioneel eczeem. Bij deze vaak erfelijke vorm is de huid erg gevoelig doordat de huidbarrière is verstoord. Ook contacteczeem komt veel voor en ontstaat doordat de huid in aanraking komt met stoffen waar die heftig op reageert. Zodra je weet op welke stoffen je huid reageert, kun je door deze
te mijden de eczeem laten verdwijnen. 

Verschillende varianten

Daarnaast heb je nog twee veel voorkomende varianten: seborroïsch eczeem – een vettige vorm die voorkomt op plekken met veel talgklieren – en clownseczeem. Die laatste herken je door rode pukkels, schilfertjes en een brandend gevoel rond je mond en
soms neus. Het belangrijkste is dat je weet welke soort eczeem je hebt. Mijn advies is om daarom altijd naar een huidcoach of dermatoloog te gaan. 

Bij hannah zetten we erop in om de eczeemhuid sterker en weerbaarder te maken. Op die manier kan je huid zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf, kan je huid meer verdragen en gaat deze minder snel terug in de ontstekingsfase. 

Welke producten?

In de acute fase van eczeem kan de huid overigens bijna niets verdragen.  Gebruik dan alleen een hormooncrème via de huisarts of dermatoloog, of een crème zonder actieve werkstoffen met alleen vettige ingrediënten als paraffine, petrolatum, siliconenolie of lanoline. Die leggen als het ware een laagje over de kapotte huidbarrière van buitenaf waardoor ze je huid beschermen. 

Gebruik in een rustige fase een milde reinigingsolie met bijvoorbeeld dermofeel zodat je huid schoon wordt, zonder ’m uit te drogen. Ook moet je de eczeemhuid altijd voeden, maar dan wel met herstellende ingrediënten en vetten. Denk aan: slangenkruidolie, blaasjeswingerd, aloë vera, niacinamide en provitamine D3. De First Aid zalf van hannah is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van de eczeemhuid. Het kalmeert en herstelt de huid, vermindert jeuk en werkt ontstekingsremmend. 

Do’s and don’ts

Heb je een acute eczeem-fase? Douche of badder dan niet te warm én te lang en dep je huid droog in plaats van die droog te wrijven. Gebruik ook liever geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim en mijd producten met parfum. Daarnaast kun je ook zelf dingen doen om eczeem te vermijden. Zorg dat je extra vitamine D3 en omega-3-vetten binnenkrijgt, want die werken ontstekingsremmend. Vermijd suiker en omega-6, dit zijn onverzadigde vetzuren. Dit kan namelijk een trigger voor eczeem zijn. Een van de belangrijkste dingen: probeer stress te vermijden, ga op tijd naar bed, kies voor gezonde voeding en bovenal: wees lief voor jezelf.” 

Bron: Grazia (Babette Dessing) | Beeld: iStock

Laatste nieuws