Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Linda Hakeboom over erfelijkheid kanker binnen familie: 'Ik wist van niks'

'Ik viel bijna van mijn stoel', vertelt de presentatrice.

Gouden Televizier-Ring Gala 2021 - Rode Loper

Eind vorig jaar kon Linda Hakeboom het blijde nieuws naar buiten brengen dat haar kankerbehandelingen zijn afgerond. Maar onlangs is ze erachter gekomen dat de vreselijke ziekte wellicht eerder ontdekt had kunnen worden, het zit namelijk in de familie. In een uitgebreide post op Instagram vertelt de documentairemaakster hier openhartig over.

Erfelijkheid

"Ik heb mijn kanker misschien wel van mijn familie gekregen", begint Linda haar verhaal over de erfelijkheid van haar ziekte. "Wist je dat je een genmutatie bij je kan dragen die kanker kan veroorzaken? Nee, ik dus ook niet. Totdat ik het kreeg." Linda heeft al bijna haar hele leven geen contact met haar vader en kent daardoor de helft van haar familie niet. Toen ze de diagnose borstkanker kreeg, ging er bij een nicht van haar – die ze nog nooit had ontmoet – een belletje rinkelen. "Ze stuurde me een privéberichtje en wenste me beterschap en vroeg me of ik wist dat aan haar kant van mijn familie heel veel borstkanker voorkomt", vertelt de presentatrice. "Ik viel bijna van mijn stoel! Daar zat ik dan, met een verse diagnose en een wereld die op z'n kop stond en ik kreeg dit bericht. Ik had geen idee!"

Groot verdriet

Linda vertelt verder dat ze haar nicht ongelooflijk dankbaar is dat ze het haar vertelde. "Want nu wist ik het tenminste. Tegelijkertijd kwam er ook een heel, heel groot verdriet over me heen. Sommige vrouwen in mijn familie werden al hun hele leven goed in de gaten gehouden en ik… Ik wist van niets. Ik liep met een tikkende tijdbom rond, maar had geen idee", stelt ze. "Het had nog veel langer kunnen duren voordat ik erachter was gekomen dat ik kanker had. En wellicht was het dan te laat geweest. Die gedachte vond (en vind ik nog steeds) moeilijk te verteren."

Na dit heftige bericht, heeft Linda haar DNA in het ziekenhuis laten onderzoeken. "Voor mijzelf, maar ook voor de andere vrouwen in mijn familie", legt ze uit. "En ik bleek geen drager van de twee meest bekende borstkanker veroorzakende genmutaties te zijn. Maar er is wel een ‘familiair verband’. Omdat het zo vaak voorkomt in mijn familie, had ik bijvoorbeeld ook eerder voor het bevolkingsonderzoek opgeroepen moeten worden."

Erover praten

Voor Linda kwam het nieuws over erfelijkheid binnen de familie helaas te laat, daarom wil ze ook een belangrijke boodschap meegeven aan haar volgers. "Ik wil nu heel graag van de daken schreeuwen hoe belangrijk het is om over kanker in je familie te praten. Vertel je naasten, je kinderen, je neefjes en nichtjes, als je iets hebt gehad. Zodat ze zichzelf in de gaten kunnen houden of gecontroleerd kunnen worden. Er hangt nog een taboe op, maar doorbreek het stilzwijgen alsjeblieft en vertel het je familie. Daar kun je levens mee redden."

Bron: Instagram @lindahakeboom | Beeld: Brunopress