Het skincare ABC: zo weet je wat werkt voor jouw huid

We stellen je voor aan de meest voorkomende huidverzorgingsingrediënten – en wat ze nu precies doen.

Als er één ding is waarin je wil investeren, is het skincare. Maar hoe weet je nu op welke ingrediënten je moet letten? En wat sluit echt goed aan op jouw huidwensen? In dit ABC stellen we je voor aan de meest voorkomende huidverzorgingsingrediënten – en wat ze nu precies doen. Zo weet je precies wat werkt voor jouw huid.

AHA

Deze groep fruitzuren is oplosbaar in water en staat bekend om z’n exfoliërende werking. Ze ontdoen je huid op een vriendelijke manier van dode huidcellen, zonder dat je je huidbarrière ermee beschadigt. Maar alphahydroxyzuren (AHA’s) verhelderen ook je teint en gaan rimpels, fijne lijntjes, littekens en overpigmentatie tegen. Er zijn meerdere AHA’s maar de bekendste zijn: melk, glycol-, citroen- en wijnsteenzuur.

Clarity Acid Peel €34 (80 ml) Pixi.

Bakuchiol

Een plantaardig alternatief voor krachtpatser retinol. En da’s fijn, zeker als je een gevoelige huid hebt. Bakuchiol is namelijk een stuk minder agressief, maar volgens wetenschappers werkt dit antioxidant net zo effectief. Dus geen droge plekjes of irritatie, wel minder fijne lijntjes, een egale teint en een boost voor je celvernieuwing. Bovendien werkt de stof ook nog kalmerend. Overigens kun je retinol en bakuchiol ook heel goed samen gebruiken.

Clinical 0,3% Retinol + 2% Bakuchol Treatment €61 (30 ml) Paula’s Choice.

CBD-olie

Hot and happening: CBD-olie (oftewel: cannabidiol-olie) zie je steeds vaker in skincare-producten terug. Niet gek, want CBD-olie kan goed werken tegen acné, omdat het de olie- en talgproductie van je huid vermindert. Daarnaast is de stof die wordt gemaakt van de bloemen en bladeren van de hennepplant ontstekingsremmend, kalmeert het en beschermt het je huid tegen vrije radicalen. CBD-olie is daarnaast vrij mild en kan daarom een alternatief voor retinol zijn, als je dat ingrediënt gebruikt tegen acne.

Dimethicone

Over siliconen in huidverzorgingsproducten doen veel negatieve verhalen de ronde, maar siliconen zijn niet per definitie slecht of gevaarlijk. Wel is het goed om te weten wat ze nu precies doen en om het verschil in soort te herkennen. Dimethicone is een silicoon die vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. Deze oplosbare synthetische olie legt een soort laagje over de huid waardoor het vochtverlies voorkomt en je huid heerlijk zacht maakt. Ook zorgt ’t dat allergenen en irriterende stoffen de huid moeilijker kunnen binnendringen. Niet voor niets vind je deze variant dus in flink wat crèmes, lotions en andere moisturizers.

Vitamine E

Vitamine E staat ook wel bekend als (alpha-)tocopherol. Je vindt ’t in noten, granen, plantaardige oliën en groente. Het versterkt de huidbarrière, zorgt ervoor dat je minder snel verbrandt en zorgt dat andere werkzame stoffen diep je huid in kunnen dringen. Let op: vitamine E is een echte teamspeler. De stof is alleen werkzaam als er ook andere antioxidanten, en het liefst vitamine C, in het product zitten. Bovendien moet er minstens 0,5% aan toegevoegd zijn. Dit ingrediënt is daarnaast heel gevoelig voor licht en zuurstof, kies dus niet voor een doorzichtige pot maar liever een flesje met pipet.

Rich €75 (30 ml) Squalan.

Pixi, Paula’s Choice en Squalan.

Ferulinezuur

Deze krachtpatser beschermt je huid tegen schadelijke radicalen als UVA/UVB, stress en luchtvervuiling. Bovendien werkt het anti-aging en vermindert het fijne lijntjes, rimpels en een oneffen tint. Dit ingrediënt werkt helemaal top in combinatie met vitamine C en E.

C E Ferulic €145 (30 ml) SkinCeuticals.

Glycerine

Een van de besteller-stoffen in cosmeticaland: glycerine. Deze kleur- en geurloze hydraterende topper wordt verkregen uit soja. Het helpt vocht in de huid vast te houden én aan te trekken. Het beschermt dan ook tegen uitdroging en versterkt de huidbarrière waardoor deze zacht en soepeler wordt. Niet zo gek dus dat je glycerine terugvindt in allerlei crèmes, balms en lotions en reinigers.

Honey Whip Peptide Moisturizer €43 (55 g) Wishful.

Hyaluronzuur

Nee, dit zuur heeft niets te maken met peelen. Hyaluronzuur (HA) is een bouwsteen die al van nature in je lichaam aanwezig is, maar ook vaak wordt toegevoegd aan skincare-producten. Het bindt water aan zich en vult je huid als het ware op. Oftewel: dag fijne lijntjes en rimpels! Bovendien maakt deze dorstlesser je huid soepeler en steviger en werkt-ie ontstekingsremmend waardoor littekens en acneplekjes sneller helen. In combinatie met vitamine C wordt dit ingrediënt nog krachtiger, want de stoffen versterken elkaar.

Attivi Pure Hyaloronic Acid + Polyglutammic Moisturizing Lifting Serum €45 (30 ml) Collistar.

Isododecane

Het is niet gek als je hier nog nooit van hebt gehoord, maar toch komt isododecane in bijna alle make-up- en huidverzorgingsproducten voor. Hoog tijd dus om dit synthetische ingrediënt eens uit te lichten. De stof helpt je huid zacht en gehydrateerd te blijven waardoor andere werkzame stoffen uit het product gemakkelijk op je huid kunnen worden aangebracht. Isododecane speelt ook een belangrijke rol bij hoe make-up en huidverzorging in het echt aanvoelt op je huid. Die zijdezachte finish van je favo lipstick, foundation of crème? Yep, da’s isododecane.

Jojobaolie

Eigenlijk is dit geen olie maar een vloeibare was, afkomstig uit de jojobastruik. Het is een van de populairste oliën, heeft een goudachtige kleur en zit bomvol vitamines. De olie zit vol vetzuren, flavonoïden en vitamine E en veel dermatologen zijn fan. Niet gek, want deze olie lijkt het meest op de beschermende olie die je huid aanmaakt. Naast een hydratatietopper is, beschermt het tegen veroudering, kalmeert het een rode huid en werkt het tegen acne. Je vindt dit ingrediënt in crèmes, cleansers en andere moisturizers, maar ook in pure vorm.

Face Oil Night €22,50 (30 ml) Loveli.

SkinCeuticals, Wishful, Collistar en Loveli.

Karitéboter

Ook wel bekend als sheaboter. Dit plantaardige vet is afkomstig uit kariténoten en zit vol vitamines waaronder vitamine E. Het heeft een voedende, herstellende en kalmerende werking en stimuleert de celvernieuwing. Perfect dus als je een droge, geïrriteerde of beschadigde huid hebt. Karitéboter is lekker vet en romig. Hiermee maak je andere ruwe plekjes (op je ellebogen, knieën of handen) zo weer zacht en glad. Je vindt dit hydraterende ingrediënt ook terug in veel haarproducten.

Vegan Body €24,80 (250 ml)  Caudalíe.

Lanonile

Dit natuurlijke vettige ingrediënt (wolvet) wordt gewonnen uit schapenwol en beschermt en voedt je huid. Het kan ook een verzachtend effect hebben. De stof zit vaak in vette crèmes die je bij de apotheek kunt halen. Heb je droge plekjes dan maak je die met lanoline zo weer zacht. Let op: bij een gevoelige huid kan dit ingrediënt in sommige gevallen zorgen voor huidirritaties.

Marula-olie

Deze rijke olie is afkomstig uit de pitten van de marulaboom en zit vol antioxidanten als vitamine C en E, en omega 9-vetzuren. De olie vind je in tal van huid- en haarproducten, smeert lekker licht, wordt snel en diep in de huid opgenomen en is hydraterend. Door de hoge concentratie aan omega 9-vetzuren en vitamine C vermindert het roodheid, voedt en herstelt het je huid en helpt ’t bij het vervagen van littekens of overpigmentatie. O, en dan heeft de olie ook nog een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Virgin Marula Luxury Facial Oil €70 (30 ml) Drunk Elephant vanaf april excl. via douglas.nl.

Niacinamide

Nog zo’n topper die je zeker wil toevoegen in je huidverzorginsroutine. Dit ingrediënt ken je misschien ook wel als vitamine b3 en het is een echte alleskunner. De stof kalmeert, werkt licht exfoliërend, vermindert talg, verkleint grove poriën, gaat fijne lijntjes, rimpels, acne en overpigmentatie tegen. Ook kan het roodheid of rosacea verminderen. Oftewel: een ingrediënt die de huidbarrière versterkt en helpt bij verschillende huidproblemen.

Vitamin B Serum €54,95 (15 ml) Alpha H.

Oxyresveratrol

Dit antioxidant vind je in meerdere plantsoorten terug waaronder de Mulberry-plantfamilie. Hij wordt geroemd om z’n verhelderende en ontstekingsremmende werking. De stof kan namelijk de functie van tyrosinase blokkeren en dit enzym zorgt voor de aanmaak van melanine. Dus snel last van pigmentvlekken of een ongelijkmatige teint? Dan is oxyresveratrol jouw redder in nood.

Oxy-R Peptides €69,95 (2x 10 ml) Medik8.

Caudalíe, Drunk Elephant, Alpha H en Medik8.

Provitamine B5

Deze hydratatie-topper vind je ook terug onder de naam: dexpanthenol of (d-)panthenol. Deze stof is vocht vasthoudend, beschermt tegen uitdroging en gaat vochtverlies tegen waardoor je huid lekker soepel en elastisch blijft. Provitamine B5 werkt bovendien kalmerend, herstellend en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Extra fijn: dit ingrediënt is geschikt voor alle huidtypes, en vooral voor de droge, schilferende huid.

Quercetine

Misschien heb je er niet eerder van gehoord, maar toch is dit echt een heel fijn ingrediënt dat je huid beschermt tegen vrije radicalen (UV, luchtbevuiling, stress, roken) en ontstekingen. Het gaat dan ook fijne lijntjes en rimpels tegen, maar vermindert ook (acne)wondjes. Quercetine is een flavonoïde en vind je in planten, fruit en groentes zoals bessen en broccoli. Dit antioxidant wordt vooral gebruikt in crèmes, maskers, toners en serums.

Retinol

Als er één skincare-ingrediënt is waarbij wordt gezworen, dan is het retinol wel. Dit anti-aging ingrediënt – ook wel bekend als vitamine A – versnelt de celvernieuwing en werkt dus als een trein tegen rimpels en fijne lijntjes. Het wordt ook gebruikt tegen acne en littekens. Maar let op: combineer deze krachtpatser niet met vitamine C of AHA’s, deze combinaties zijn te agressief voor je huid. Bouw retinol daarnaast altijd rustig op, anders kun je last van droge plekjes of roodheid krijgen. Heb je een gevoelige huid, kijk dan ook uit met het gebruik van retinol.

Retinol Correxion Line Smoothing Night Serum Capsules €39 (30 capsules) RoC.

Salicylzuur

Heb je last van een vette huid, acne, mee-eters of grove poriën? Dan is salicylzuur jouw redder in nood. Deze vetoplosbare stof behoort tot de BHA’s, oftewel Beta Hydroxy Acids en is perfect om je huid diep mee te reinigen of te exfoliëren. Salicylzuur verwijdert niet alleen dode huidcellen, maar ook talg: hallo glowy skin. O, en door z’n peelende werking is het daarnaast ook heel geschikt voor huidproblemen als wratten, schimmelnagels en psoriasis.

Active Refining Exfoliant Body Scrub €88 (180 ml) QMS.

Tamanu-olie

Heb je last van een droge huid, littekens of eczeem? Dan is een tamanu-olie zeker wat voor jou. Deze vrij dikke olie, afkomstig van de noten van de Tamanuboom, is rijk aan omega-6 en -9 vetzuren. Het voedt, maakt je huid lekker zacht en soepel en het werkt bovendien ontstekingsremmend. Ook stimuleert de olie de collageenproductie waardoor je huid steviger en stralender wordt. Wordt vaak gecombineerd met cranberry-, avocado- of rozenbottelolie.

Harmonic Treatment Oil €30 (25 ml) via Bioplaneet.nl Innersense.

RoC, QMS en Innersense.

Ureum

Heb je last van een droge huid die trekkerig aanvoelt of huidproblemen als eczeem of psoriaris? Gebruik dan een (body)crème met de natuurlijke, lichaamseigen stof ureum erin. Dermatologen zijn lovend over deze stof en da’s niet voor niets. Ureum zorgt ervoor dat de huid vocht beter vasthoudt, hydrateert en verzacht je huid dus optimaal.

Vitamine C

Eén van de krachtigste antioxidanten voor je huid: vitamine C en een must in bijna elke skincare-routine. Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en zorgt voor een egale, stevige en stralende huid. Ook kan het acne, overpigmentatie en roodheid verminderen. Wil je dat dit anti-aging ingrediënt echt effect heeft? Dan moet je wel een product met een hoge concentratie (minstens 4%) gebruiken. Check dus altijd de ingrediëntenlijst. Tip: vitamine C werkt ’t best in combinatie met andere antioxidanten. Zo vormt ’t een gouden duo met vitamine E.

Biolumin-C Gel Moisturizer €69 (50 ml) Dermalogica.

Water

Water of olie vormt de basis van de meeste crèmes en serums. En nee, dan moet je niet denken dat dit om gewoon kraanwater gaat. Water in huidverzorgingsproducten is gedestilleerd en wordt gebruikt om ingrediënten te kunnen oplossen. Onmisbaar dus.

Xanthan Gum

Dit plantaardige ingrediënt is afkomstig uit onder andere mais, soja en tarwe. Het doet niet direct iets voor je huid, maar is toch onmisbaar in veel huidverzorgingsproducten. Dat komt doordat Xanthan gum een emulgator is en crèmes, lotions, maskers en moisturizers verdikt. En ja, da’s onmisbaar voor een fijn, smeerbaar product.

Ginzing SPF40 Energy Boosting Tinted Moisturizer €34 (50 ml) Origins.

Yeast

Ook wel bekend als gist of faex. Nu denk je misschien: gist in huidverzorging? Maar dit ingrediënt is rijk aan betaglucaan dat je huid kalmeert. Bovendien heeft gist ook een verhelderende werking en kan het effectief zijn tegen hyperpigmentatie.

Dermalogica, Origins en Nuxe.

Zeewierextract

Misschien denk je bij zeewier niet meteen aan huidverzorging, maar je vindt dit extract in tal van huidverzorgingsproducten. Niet gek, want het zit bomvol vitamines, mineralen, proteïnen en aminozuren die wonderen doen voor je huid. Zeewier hydrateert, voedt, verheldert en exfolieert, en werkt goed bij huidproblemen als acne, rosacea en een gevoelige huid. Toppertje dus.

Bio Organic Marine Seaweed €39 (50 ml) Nuxe.

Bron: Grazia (Babette Dessing) | Beeld: iStock 

Laatste nieuws