Geraldine Kemper over Tussen de Lakens met Geraldine: ‘Ik hoop dat het gesprekken start’

De orgasmekloof is helaas nog steeds een big issue.

Lees ook

Anno 2022 vinden we het belangrijker dan ooit om ongelijkheden aan de kaak te stellen. Toch is er een onderwerp waar we maar weinig over praten: de orgasmekloof. Geraldine Kemper hoopt daar met haar vierdelige docuserie Tussen de Lakens met Geraldine verandering in te brengen.

Tussen de Lakens met Geraldine

Wist je dat in heterorelaties slechts 60% van de vrouwen een hoogtepunt bereikt in tegenstelling tot maar liefst 95% van de mannen? Wij ook niet. Dit is dan ook een van de redenen waarom Geraldine Kemper besloot de docuserie Tussen de Lakens met Geraldine te maken. “Een oud-collega kwam met dit idee en vanuit dat idee zijn we verder gaan borduren. We wisten dat we een heel mooi vierluik konden maken over dit onderwerp”, deelt de presentatrice als we met haar bellen.

“Daarnaast was laatst in het nieuws dat de clitoris pas in één biologieboek helemaal wordt afgebeeld. Ook had ik het onlangs in mijn omgeving gehad over hoe je een kind opvoedt op het gebied van seksualiteit; wanneer begin je daarmee? Het viel gewoon allemaal op z’n plek. Alle vragen die we in de serie behandelen zijn allemaal vragen vanuit mezelf.”

In gesprek met Freek

Geraldine trapt haar docuserie af door in gesprek te gaan met haar vriend Freek. Zo is Geraldine onder andere benieuwd naar wat hij ervan vindt dat ze een serie maakt over de seksualiteit van de vrouw. Al snel blijkt dat Freek het belangrijk vindt om meer aandacht te besteden aan dit onderwerp. “Hij vindt het supergoed dat hier meer aandacht voor komt”, deelt Geraldine. “Voordat we de docuserie opnamen, was de orgasmekloof niet een onderwerp waar ik veel mee bezig was, maar hij wel. Zo ging hij een keer naar een seminar over de orgasmekloof van Ellen Laan, maar wat hem dan opvalt, is dat als hij op zulke seminars komt het overgrote deel toch altijd vrouw is. Terwijl die kloof niet alleen bij de vrouw ligt.” Al reden genoeg dus voor vrouwen én mannen om Tussen de Lakens met Geraldine te kijken. 

Spannend

Geraldine houdt haar liefdesleven graag privé. Zo was ze behoorlijk zenuwachtig toen ze in het programma Rooijakkers over de Vloer vertelde dat ze een relatie met Freek heeft. Destijds liet ze alleen een foto van haar vriend zien, maar voor de docuserie wordt Freek ook in beeld gebracht én bespreken de twee vervolgens behoorlijk intieme onderwerpen. “Of dat spannend was? Tuurlijk! Ja, joh! Het zijn niet onderwerpen waar wij het nooit over hebben, maar ik ben het gewend om voor de camera te praten. Hij niet. Hij was voor het eerst op beeld en dan ga je ook nog eens over sex praten. Dat is wel spannend. Maar we waren met een klein clubje aan het filmen, en het voelde allemaal wel heel chill.”

“En een gesprek over sex voeren, mag nog steeds best ongemakkelijk zijn. Het zijn heel intieme dingen, maar erover praten is wel heel belangrijk om te doen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline)

Vulvalippen

Dat Geraldine in de docuserie alles bespreekbaar wil maken, blijkt wel als ze openhartig praat over haar onzekerheden. Zo geeft ze eerlijk toe dat ze lang onzeker was over haar vulva en overwoog een corrigerende operatie te ondergaan. Die onzekerheid is inmiddels een stuk minder, maar hoe lukte het Geraldine om haar vulva te accepteren zoals-ie is? “Dat is heel k*t om te zeggen, maar door ouder te worden.” Toch denkt Geraldine dat ze hier minder onzeker over was geweest, als er meer over dit onderwerp werd gesproken. “Het is belangrijk om er meer over te praten en er ook meer van te zien.”

Geraldine besluit in de docuserie dan ook samen met vier andere vrouwen een gipsafdruk te maken van down under. Deze afdrukken worden vervolgens toegevoegd aan een kunstwerk van afdrukken van diverse vulva’s. “Ik merkte gewoon dat toen ik al die veertig vulva’s zag, ik dacht: ooh, die van mij past er heel mooi tussen. Het maken van de afdrukken was op mijn eerste draaidag, en het was zo’n leuke dag. Het was zo bijzonder om zo open over onze onzekerheden te praten; dat had ik nog nooit gedaan met vriendinnen. Later – door dit programma – heb ik het nog wel met hen besproken. Maar door die vulva’s te zien dacht ik: nee, ik hoef helemaal niet onzeker te zijn. Ik weet nu dat-ie gewoon goed is zoals het is.”

Gesprek moeder

In Tussen de Lakens met Geraldine gaat de presentatrice ook in gesprek met haar moeder over sex. “Tuurlijk was dat wel een beetje awkward, maar het was uiteindelijk veel gezelliger dan ik had verwacht, en ook veel opener en leuker.” Geraldine had namelijk niet eerder zo openhartig een gesprek over intimiteit met haar moeder. 

Ze hoopt dan ook dat we voortaan op jongere leeftijd al over seksualiteit en plezier gaan praten. “We moeten echt beginnen met erover praten. Niet alleen op latere leeftijd, maar ook op jongere leeftijd. Ik denk dat dat echt een groot verschil kan maken om de orgasmekloof te verkleinen. Maar ook door er op school meer over te leren, door bijvoorbeeld de clitoris helemaal af te beelden in biologieboeken.”

Reacties

Geraldine hoopt daarnaast dat haar docuserie gesprekken over de orgasmekloof kan starten. “Ik hoop gewoon dat het gesprekken opent. Dat lijkt me heel tof; dat we daardoor die orgasmekloof iets meer dichten. Hoewel praten over sex in een relatie soms lastig kan zijn, is het altijd goed.” 

En voor wie het nog lastig vindt om dit onderwerp bij haar partner bespreekbaar te maken, heeft Geraldine nog een tip. “Ergens is het ook leuk om te praten over sex. Ik denk dat je niet moet zeggen: ‘Jo, dude, we hebben een orgasmekloof, wtf.’ Maar dat je het anders moet insteken: ‘We hebben al heel goede sex, maar ik denk dat er nog wel wat te winnen valt.’ Het kan lastig zijn om te zeggen, maar begin er gewoon over. Uiteindelijk vindt een man in een heterogene relatie het ook veel leuker als de vrouw meer plezier ervaart. Ik begrijp dat dit soort gesprekken niet het allermakkelijkst zijn, maar uiteindelijk heeft iedereen er veel baat bij. En anders moet je met z’n tweeën deze docuserie gaan kijken, dan kun je daar vanzelf makkelijk vragen over stellen, haha.” 

Tussen de Lakens met Geraldine is vanaf 23 maart te zien bij Videoland. 

Beeld: RTL (Tom Cornelissen)

Laatste nieuws

Zie ook