Zo zorg je ervoor dat jij en je partner elkaar vertrouwen

Een goede dosis wederzijds vertrouwen is hét fundament voor een goede relatie.

Vertrouwen is een van de belangrijkere speerpunten in een relatie. Je moet elkaar goed kunnen vertrouwen wil je een toekomst opbouwen met je partner. Een relatie waarin je elkaar niet vertrouwt zal de tand des tijds niet doorstaan. Maar hoe bouw je eigenlijk aan vertrouwen in je relatie? We geven je advies.

Fundament

Een goede dosis wederzijds vertrouwen is hét fundament voor een goede relatie. “Zonder vertrouwen kunnen andere dingen zoals emotionele intimiteit niet op hun plek vallen”, vertelt relatietherapeut Theresa Herring aan Women’s Health Mag. Je hebt dat vertrouwen over en weer nodig zodat je er zeker van bent dat je partner ook in de slechte tijden achter je zal staan. Maar vertrouwen is niet altijd makkelijk op te bouwen. Hier vind je enkele tips om jullie vertrouwensband sterk te houden.

1) Wees er voor elkaar

Het leven gaat niet altijd over rozen. Als je een partner hebt op wie je echt kunt bouwen, scheelt dat een hoop stress. Mocht er iets ingrijpends gebeuren, toon dan begrip voor je partners emoties en luister goed naar wat je wederhelft nodig heeft. Als dat vice versa net zo gebeurt, is dat een teken dat je open kunt zijn over je emoties en elkaar dus kunt vertrouwen. Theresa zegt: “We willen allemaal een partner die er voor ons kan zijn wanneer we het moeilijk hebben.”

2) Wees attent

Een van de naarste dingen in een relatie is het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt. Voelt het vaak alsof je tegen een muur praat? Dan zit het qua vertrouwen in je relatie waarschijnlijk niet helemaal goed. Huwelijks- en familie-therapeut Shawntres Parks zegt hierover: “Attent zijn zit in zowel verbale als non-verbale communicatie om aan je partner te laten zien dat wat hij of zij zegt belangrijk voor je is.” Andersom kan het natuurlijk ook zo zijn dat het gewoon geen goed moment is voor jou of je partner voor een zwaar onderwerp. Dit kun je van tevoren makkelijk checken door even te vragen: “Is het een goed moment om het hierover te hebben?”

3) Doe wat je zegt

Consistentie is superbelangrijk in een relatie. Zorg daarom dat wat je doet en wat je zegt met elkaar op een lijn zit. Anders wordt het erg lastig voor je partner om je te vertrouwen. Dit kost tijd en energie, maar als je dit voor elkaar doet, weet je precies wat je aan elkaar hebt. En dat zorgt voor een fijn vertrouwensgevoel.

4) Durf je kwetsbare kant te laten zien

Een goede relatie betekent zoals genoemd ook dat je er voor elkaar bent in nare tijden. Maar dan moet je daar ook open over durven zijn. Je partner heeft voor jou als geheel gekozen. Dat betekent dat je partner er voor je is op je goede dagen, maar ook in tijden dat het minder goed gaat. Durf dus te delen wat er in je omgaat.

5) Pak je verantwoordelijkheid

Dit kan soms best lastig zijn. We zien onszelf immers het liefst van onze beste kant. Maar we maken allemaal fouten. Dat is hartstikke menselijk, en kan gewoon gebeuren. Het is belangrijk te onthouden dat jij en je partner een team zijn. Daarin kunnen er soms dingen misgaan, en dat is niet erg. Maar zorg dan wel dat je er eerlijk over bent. Dan kun je samen als team een oplossing zoeken.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws