Verslaafd aan lachgas: ‘Ik belandde in een psychose die wel drie dagen duurde’

'Ik was bijna non-stop ballonnetjes aan het vullen.'

Lees ook

Lekker spacen. Dat is wat Soraya (26) wilde toen ze voor het eerst lachgas probeerde. En inderdaad, voor even voelde dat heel goed. Maar al snel werd het effect minder, waardoor ze steeds vaker en meer lachgas ging gebruiken. Voor ze het wist, was ze verslaafd.

Kant-en-klare ballonnen

“Ik was 22 toen ik voor het eerst lachgas probeerde. Het gebeurde tijdens het uitgaan. Lachgas was toen net upcoming en bij veel clubs kon je bij een aparte balie kant-en-klare ballonnen of lachgaspatronen kopen waarmee je zelf een ballon kon vullen. Omdat het zo ‘normaal’ was, besloot ik het eens te proberen. Hoewel ik verder geen drugs gebruikte, hield ik wel van experimenteren, dus ik dacht: waarom ook niet? Lachgas zag ik niet als iets gevaarlijks. Bovendien, als het echt zo slecht was, waarom werd het dan verkocht?”

“Vlak na mijn eerste ballon voelde ik me heel goed. Ik had het lachgas dat erin zat helemaal ingeademd, waarna ik iets in mijn hersenen voelde gebeuren. Ik kan niet uitleggen wat dat precies was, maar ik spacede ’m lekker. Wat ik er vooral fijn aan vond, was dat ik me supergelukkig voelde. Door de ballon werden mijn gevoelens voor een kort moment gedempt.”

Veel meegemaakt

“Doordat ik vroeger veel heb meegemaakt – wat precies houd ik liever voor mezelf, maar ik heb als kind bijvoorbeeld een tijd op een gesloten afdeling gezeten – zat ik met onverwerkte dingen uit mijn verleden. Hierdoor kampte ik sinds mijn dertiende met een angststoornis en hallucinaties waar ik, eenmaal volwassen, nog steeds oxazepam (een rustgevend middel, red.) voor slikte. Door de lachgasballon raakten al deze dingen heel even naar de achtergrond. Opeens voelde ik me vrij en licht en dat was zo’n fijn gevoel.”

“Ik vond het zo’n fijne ervaring dat ik na die avond steeds vaker af en toe een lachgasballon nam. Voordat ik het wist, werd het voor mij een normale gang van zaken. Ik nam niet alleen lachgas tijdens het uitgaan, maar ook in mijn dagelijks leven. Het was zo’n routine, dat ik er binnen een jaar helemaal verslaafd aan was geworden.” 

250 ballonnen

“Het probleem met lachgas is dat de kick die je voelt echt heel kort duurt. Vaak nog niet eens langer dan een minuut. Vandaar dat ik per keer veel ballonnen achter elkaar gebruikte. Hoeveel weet ik nog niet eens meer, maar om een beetje een idee te geven: een gemiddelde lachgastank is 2 kilo en daar haal je zo’n 250 ballonnen uit. In het begin gebruikte ik één tank per dag, op mijn dieptepunt wel meer. Ik was bijna non-stop ballonnetjes aan het vullen.”

“De tanks kocht ik online. Of ik ging naar de winkel voor een slagroompatroon, dat werkt ongeveer hetzelfde als een lachgastank. Nu denk ik: het is toch idioot dat die dingen zo makkelijk verkrijgbaar waren? Maar toen vond ik dat alleen maar handig. Kon ik in ieder geval weer scoren. Hoewel ik het in het begin vooral met anderen deed, gebruikte ik al snel ook in mijn eentje. Voor mij was het zo normaal. Over de risico’s en gevolgen dacht ik niet na.” 

“In het begin gebruikte ik één tank per dag, op mijn dieptepunt wel meer”

Hallucinaties en psychose

“Ongeveer een jaar na mijn eerste ballon ging het mis. Het gekke is dat ik me niet eens kan herinneren wat er nou gebeurde – door het lachgasgebruik heb ik gaten in mijn geheugen gekregen – maar plotseling begon ik na een ballon te hallucineren. Net zoals ik als kind had gedaan. Ook hoorde ik stemmen. Doordat ik me in een soort vreemde waan bevond, zag ik dingen die er niet waren. Het was beangstigend en in shock nam ik nog meer ballonnen om van dat nare gevoel af te komen, maar het werd alleen maar erger. Hierdoor werd ik behoorlijk paranoïde en raakte ik in paniek.” 

“Ik was er toen helemaal niet mee bezig, maar voor mijn omgeving moet het echt heel erg schrikken zijn geweest. Na mijn eerste bad trip bereikte ik meerdere dieptepunten. Zo belandde ik dankzij mijn lachgasgebruik in datzelfde jaar ook in een psychose die wel drie dagen duurde.”

Lees verder op de volgende pagina.

Laatste nieuws

Zie ook