Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Tegen jezelf praten is dus eigenlijk best goed voor je

'Eet nou eens niet die hele reep chocolade in één keer op', zeggen wij wekelijks tegen onszelf.

Be honest: we praten allemaal weleens hardop tegen onszelf. Bijvoorbeeld over wat voor bijzondere figuren er in het verkeer zijn of dat we nou eens één keer niet die reep chocolade moeten opeten. Herkenbaar? Dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog: het is eigenlijk best goed voor je om tegen jezelf te praten.

Betere focus

Tegen jezelf praten helpt je te concentreren, afleidingen te negeren en het houdt je bovendien rustiger. Wanneer je in een hectische situatie zit, kun je met jezelf stap voor stap door het proces heen lopen en hierdoor lijkt het waarschijnlijk minder ingewikkeld. Door het uit te spreken, maak je het voor jezelf begrijpelijker en logischer. Je bent dus veel meer gefocust wanneer je tegen jezelf praat. Al zouden we dit niet de hele tijd op kantoor of school doen. Dat is eh, een tikkeltje irritant.

Meer zelfvertrouwen

Staat er een belangrijke presentatie op de planning? Dan helpt het enorm om deze eerst hardop te oefenen. Zo weet je vooraf al op welke manier je gaat praten, hoe je je publiek gaat aankijken en kom je erachter met welke onderdelen je nog moeite hebt.

Ook voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen is het goed om af en toe hardop te praten en jezelf een complimentje te geven terwijl je in de spiegel kijkt. Ook “je kunt het” tegen jezelf zeggen kan al enorm helpen!

Emoties beter verwerken

Heb je een probleem of zit je ergens mee? Talk about it! Praten tegen een ander lucht vaak op, maar ook tegen jezelf praten helpt bij het oplossen van problemen. Door hardop het probleem te analyseren, zet je alles op een rijtje en kun je beter afwegen op welke manier je het probleem het beste kunt aanpakken. Zo kun je jezelf ook kalmeren wanneer je overstuur bent, door tegen jezelf te praten en te zeggen dat het allemaal wel goed komt. Je geeft je emoties zo sneller een plekje.

Beter geheugen

Ben jij ook regelmatig iets kwijt, omdat je je niet meer kunt herinneren waar je het hebt neergelegd? Same. Er is gelukkig een makkelijk trucje voor om dit in het vervolg te voorkomen. En ja – dit heeft alles te maken met hardop tegen jezelf praten. Wanneer je bewust het object ergens neerlegt en dat voor jezelf uitspreekt, maak je een notitie in je geheugen en is de kans kleiner dat je het vergeet. Dus wanneer jij je mobiel weer eens kwijt bent en al roepend met ‘mobieltje, mobieltje’ door het huis gaat, zal dat je waarschijnlijk helpen om je te herinneren waar je ‘m hebt laten liggen. Een soort 'Accio' à la Harry Potter. Handig!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Gossip Girl