Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Serieus? Hierom zijn de broekzakken van vrouwen kleiner dan die van mannen

Wát een bijzondere reden.

Er zijn van die dingen die al heel lang zo zijn, waar je eigenlijk niet bij stilstaat, maar die best wel weird zijn. De broekzakken van damesbroeken bijvoorbeeld, waarom zijn die kleiner dan de broekzakken van mannen?

Te kleine broekzak

Je portemonnee, lippenbalsem, lippenstift, een tampon (just to be sure), sleutels en een telefoon: het zit standaard in onze tas. Graag houden we onze telefoon het liefst zo dicht mogelijk bij ons, maar we weten allemaal: die exemplaren van tegenwoordig gaan never in je broekzak passen. 

Telefoons passen makkelijk in alle mannenbroekzakken, maar in 40 procent van de gevallen past een gemiddelde telefoon niet in de broekzakken van vrouwen, merkte NRC op. Wat is de achterliggende reden dat de zakken van vrouwen een stuk kleiner zijn?

Fashion

Aan het eind van de achttiende eeuw is het probleem begonnen. Tijdens de Franse revolutie veranderde fashion voor vrouwen enorm. Om vrouwen smaller te laten ogen, moest er meer taille in kleding worden aangebracht. Zo moesten ook – ja echt – de kledingzakken kleiner gemaakt worden. 

Vrouwen hadden immers al curves (met ander woorden: heupen en borsten). Als er dan nog een curve bij zou komen, wanneer vrouwen iets in hun broekzak zouden doen, zou dit destijds allesbehalve charmant afdoen. Vrouwen konden een volle portemonnee niet in hun broekzak doen, dus daar moest iets op bedacht worden. Niet zo gek dat de handtas voor vrouwen in de mode kwam. 

Anno 2022

Goed, anno 2022 mogen en kunnen vrouwen dragen wat ze willen, maar waarom zijn de broekzakken van vrouwen in vergelijking met die van mannen nog zo ontzettend klein? Dat is volgens onderzoek te wijten aan de kledingindustrie, zo laten experts aan NRC weten. 

De kledingzakken voor vrouwen zouden expres klein blijven, om ervoor te zorgen dat de industrie bij blijft verdienen aan handtassen. Vrouwen hebben immers veel minder snel een tas nodig voor hun spullen als de broekzakken groot zijn… Bizar, right?!

Bron: NRC | Beeld: BrunoPress