Alles wat je wil weten over Internationale Vrouwendag en hoe je het kunt vieren

Who run the world? Girls!

Als je vandaag al op Instagram of Facebook hebt gescrold, is de kans groot dat je het al weet: het is Internationale Vrouwendag. Overal zien we foto’s en citaten van sterke vrouwen voorbijkomen, maar wat houdt Internationale Vrouwendag eigenlijk precies in? Hoe is het ontstaan? En hoe kun je het vieren? Wij leggen het uit.

International Women’s Day

In 1908 marcheerden er 15.000 vrouwen door de straten van New York. Ze wilden stemrecht, kortere werktijden en een beter loon. Een jaar later werd er voor het eerst een Nationale Vrouwendag georganiseerd in de VS, op 28 februari 1909. In 1910 presenteerde Clara Zetkin, de leider van de ‘women’s office’ voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Het idee was dat elk land op één dag in het jaar de eisen voor en door vrouwen kenbaar zou maken en het bestaan van vrouwen zou vieren. In totaal stemden meer dan honderd vrouwen uit zeventien landen in met het voorstel van Zetkin. International Women’s Day (IWD) was born.

Al meer dan honderd jaar

In 1911 werd Internationale Vrouwendag voor het eerst echt gevierd in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Dat was toen nog op 19 maart. In 1913 werd de datum veranderd naar 8 maart, wat nog altijd de datum is waarop we Internationale Vrouwendag vieren. Het is ook nog altijd hard nodig, want gendergelijkheid is nog niet overal de norm. Sterker nog: Nederland staat op de 31e plek als het om gendergelijkheid gaat (volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum).

Thema en gezicht

Internationale Vrouwendag heeft elk jaar een thema. Vorig jaar was dat V/M Solidariteit, de kracht voor verandering. Dit jaar is het Onbeperkt leefbaar: een thema dat in het teken staat van wat vrouwen kunnen doen om ons leven ondanks alle ellende in de wereld weer onbeperkt leefbaar kunnen maken. Ook wordt er elk jaar een ‘gezicht’ voor Internationale Vrouwendag gekozen. Dit jaar gaat die rol naar strafrechtadvocate Romy Geysen. Op de officiële website van Internationale Vrouwendag zegt zij het volgende: “Wanneer het gaat over vrouwenrechten en gelijkheid tussen mannen en vrouwen, komen we van zeer ver en dienen we nog een hele weg af te leggen. Vooral het creëren van bewustwording is belangrijk. Solidariteit is de kracht voor verandering. Vrouwen en mannen zijn complementair, we hebben elkaar nodig. Alleen met vrouwen de strijd voor gelijkheid aangaan, zal geen resultaten boeken. We hebben mannen nodig die openstaan voor emancipatie in de brede zin van het woord. Een dag zoals Internationale Vrouwendag brengt dit alles onder de aandacht en daar zet ik graag mijn schouders onder.”

Dit kun je doen om Internationale Vrouwendag te vieren

Er worden vandaag diverse activiteiten georganiseerd, door het hele land. Hieronder vind je een paar dingen die je kunt bijwonen om Internationale Vrouwendag te vieren. Op de website van Internationale Vrouwendag vind je het volledige overzicht.

  • Het NOB vrouwennetwerk organiseert een ontbijtsessie in een Van der Valk Hotel (Utrecht). Je kunt daar op een interactieve manier meer kennis opdoen over gendergelijkheid op de werkvloer.
  • Divisie Vrouw van het Amsterdam UMC organiseert een informatiemarkt (Amsterdam) waarop je alles te weten komt over de vrouw specifieke gezondheid.
  • Stichting Sociaal Collectief organiseert een koffieochtend in Vrouwcentrum Fullhouse (Bolsward), om met elkaar in gesprek te gaan over wat de Vrouwendag in onze landen van herkomst voor ons betekent.
  • Atelier Artisana en Het Ontwikkelteam organiseren het Vrouwenfestival (Emmen), waar je mee kunt doen aan verschillende workshops en activiteiten.
  • In de dansvoorstelling MAJKA (Enschede) onderzoekt choreograaf Sandra Kramerová de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid.
  • Gemeente Steenbergen organiseert een High Tea (Steenbergen) om vrouwelijke gemeentebestuurders in het zonnetje te zetten en te netwerken met vrouwelijke burgers.
  • Lieneke Le Rouw, Rian Gerritsen en Anouk Maas organiseren de herkenbare en onwijs grappige voorstelling Huisvrouwen bestaan niet (Arnhem)

Bron: Internationale Vrouwendag, Grazia archief | Beeld: NL Beeld 

Laatste nieuws