Schrijft Billie Eilish binnenkort geschiedenis?

'Voor het eerste voelde ik me echt op mijn gemak.'

Lees ook

De Grammy’s zitten er weer aan te komen. En dat betekent: volop looks op de red carpet, spraakmakende optredens van de allergrootste artiesten, én misschien wel een uniek record voor zangeres Billie Eilish.

Piepjonge artieste

Inmiddels is ze niet meer uit de charts weg te denken, maar daardoor zou je bijna vergeten dat Billie Eilish eigenlijk nog heel jong is. Op 20-jarige leeftijd is ze uitgegroeid tot een echte wereldster. In haar nog korte carrière – Billie’s eerste hit Bad Guy kwam in de zomer van 2019 uit – brak de zangeres verschillende records. Van meest bekeken Wikipedia-pagina tot snelst gelikete foto op Instagram. Haar British Vogue-cover kreeg binnen zes minuten meer dan een miljoen hartjes. Menig celebrity zou daar een moord voor doen.

En als Billie op 3 april opnieuw de Grammy voor Record of the Year in de wacht weet te slepen, schrijft ze hiermee geschiedenis. Het zou haar namelijk de allereerste vrouw maken die voor de derde keer op rij de Record of the Year-award wint.

Persoonlijke groei

Ook zou een extra Grammy een bekroning zijn van Billie’s talent en groei – zowel op persoonlijk vlak, als op het gebied van haar werk. In 2020 was nog te zien hoe ze (voor haar zoveelste Grammy) de woorden “Please don’t be me” fluisterde.

In 2021 was de piepjonge zangeres al iets meer ontspannen toen ze haar twee awards in de wacht sleepte. Komende editie heeft Billie maar liefst zeven nominaties op haar naam staan. En weer in de meest belangrijke categorieën als Song of the Year, Album of the Year en Record of the Year. Die laatste met straffe competitie van Lady Gaga, ABBA en Justin Bieber. Natuurlijk is het geweldig als Billie al die meer ervaren artiesten verslaat, maar wat haar grote schare fans betreft heeft ze sowieso al gewonnen door de persoonlijke groei die ze de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Mental health

Zo deelde Billie al eens in een interview dat ze lange tijd niet dacht dat ze ouder zou worden dan zeventien jaar. “Tussen mijn dertiende en zestiende was ik zo onzeker dat ik amper in de spiegel kon kijken”, zei ze recentelijk in Rolling Stone. “Niets aan mijn lichaam deugde en ik was constant ongemakkelijk. Zeker op dansles, waar ik van die kleine pakjes aan moest. Vandaar die wijde kleding in het begin van mijn carrière. Dat was een security blanket.”

Naarmate Billie steeds bekender werd en dus ook steeds meer een rolmodel werd, besloot ze openheid te geven over haar depressies. Zo bedankte ze bij de Grammy’s van 2020 haar twee beste vrienden, ‘for keeping me alive’. Het publiek met alle A-listers lachte, net als Billie, zij het als een boerinnetje met kiespijn. Later zou ze toegeven dat ze zichzelf enkele jaren daarvoor sneed en rondliep met suïcidale gedachten: “Ik wil niet heel duister doen, maar ik dacht lange tijd dat ik niet ouder zou worden dan zeventien.”

Happier than ever

Maar nu gaat het dus allemaal een stuk beter met de jonge zangeres. De depressieve puber heeft als jonge vrouw haar geluk bij zichzelf gevonden. Haar laatste album heet dan ook toepasselijk Happier Than Ever. En de gelijknamige single is dus ook een grote kanshebber bij de komende Grammy’s. “Voor het eerste voelde ik me echt op mijn gemak. Zowel in mijn eigen lijf als in de studio. En dat hoor je. Het is meer rustige en tijdloze muziek over gebrek aan privacy, maar ook zelfontwikkeling”, deelde ze.

Bron: Grazia nr. 2 2022 (Agnes Hofman) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook