Heavy: schrijfster Tessel ten Zweege vertelt openhartig over abusive relatie

'Wanneer de eerste klap viel, weet ik niet meer'

Lees ook

Het komt steeds meer voorbij in de media: hoe je een toxic relatie kunt herkennen én hoe je zorgt dat je eruit komt. Maar dat blijkt altijd maar weer makkelijker gezegd dan gedaan. Schrijfster Tessel ten Zweege ondervond dit aan den lijve, en schreef er een bijzonder openhartig boek over.

Partnergeweld

De 23-jarige schrijfster Tessel ten Zweege had een lange tijd een bijzonder ongezonde relatie. Ze heeft er een boek over geschreven met de titel Dat zou jij nooit toelaten, naar een uitspraak van een vriendin. In gesprek met Grazia deelt ze dat ze een avond was wezen stappen met haar ex en een andere vriendin. “Als hij dronk, greep hij me te stevig en te bezitterig vast: ‘Ik vind dat hij wel erg raar tegen je doet. Bijna gewelddadig of zo. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat je mishandeld wordt’, zei ze. ‘Maar je bent een jonge, sterke feministische meid en dat zou jij nooit toelaten.'”, begint Tessel haar verhaal.

Dit soort dingen waren een disaster voor de jonge Tessel. Het leek te bevestigen dat het haar schuld was. Inmiddels weet ze gelukkig beter en heeft ze over haar ex geschreven in Dat zou jij nooit toelaten. Ze vertelt: “Daarom heb ik dit boek geschreven, in de hoop dat andere vrouwen er iets aan hebben. Ik vertel niet alleen mijn eigen verhaal, maar geef ook informatie aan andere vrouwen om partnergeweld te voorkomen, herkennen en doorbreken.”

Luis

Met de schuilnaam Luis duidt Tessel haar giftige ex aan, en doet ze een boekje open over hoe ze achter gesloten deuren werd behandeld. “De energie thuis veranderde snel. Als ik een normale winteroutfit droeg, maar Luis me liever in een jurkje zag, kneep hij mijn polsen zo hard en lang dat de bloedsomloop even werd afgesloten. ‘Stel je niet zo aan’, zei hij als ik klaagde over de pijn. Soms ontkende hij dat ook: ‘Dat is helemaal niet gebeurd.’ Ben ik nou gek, dacht ik. Wanneer de eerste klap viel, weet ik niet meer”, vertelt ze. Heftig!

Maar daar houdt het niet op. Want ook in het openbaar voelt Luis zich comfortable genoeg om Tessel flink toe te takelen. Ze haalt zich nog één specifiek voorval voor de geest. Onder druk van Luis begeeft Tessel zich in de metro om te gaan stappen die avond, ook al heeft ze er totaal geen zin in. Wanneer ze halverwege toch besluit terug richting huis te gaan, wordt Luis woest. “Luis draaide zich naar me om en beet me, tot bloedens toe. Er zaten best wat mensen om ons heen, maar niemand deed iets. Blijkbaar is dit normaal, dacht ik. Hij mag dit dus allemaal met me doen.”

Het volledige interview met Tessel ten Zweege lees je in de nieuwste Grazia. Daarin vertelt ze meer over hoe ze uiteindelijk uit deze giftige relatie is ontsnapt. Tessels boek, Dat zou jij nooit toelaten, is onlangs uitgekomen bij uitgeverij De Geus.

Bron: Grazia (Agnes Hofman) | Beeld:

Laatste nieuws

Zie ook