Julia Sinning: ‘Ik ontvang dagelijks tientallen haatberichten’

Cyberbullying is een groot probleem, maar wat kun je ertegen doen?

Ze wist het hart van Tony Junior te veroveren en won hiermee De Bachelor. Julia Sinning werd in rap tempo een heuse BN’er, maar kon vervolgens rekenen op allerlei lelijke reacties op social media. Aan Grazia vertelt ze openhartig over de ernst van cyberbullying.

Cyberbullying

“Door mijn deelname aan De Bachelor kreeg ik opeens te maken met cyberbullying. Ik werd neergezet als een actrice die beroemd wilde worden”, begint Julia haar verhaal in de nieuwste Grazia. “Vooraf had ik nog gevraagd of ze de voice-over ‘Dit is Julia en zij wil beroemd worden’ weg wilden halen, omdat het niet waar is. Maar dat gebeurde niet. Het resultaat was dat ik werd bedolven onder haatreacties.” 

“Drie maanden lang ontving ik elke dag tientallen haatberichten waarin ik werd uitgescholden. Daar heb ik enorme stress van gehad.”

Moeders met jonge kinderen

“Ik werd aangevallen op mijn karakter, door in krachttermen te zeggen dat ik niet oprecht en eerlijk ben. Ik had me juist zo kwetsbaar opgesteld, en daar werd ik op afgerekend. Ook kreeg ik commentaar op mijn uiterlijk.” 

“Verrassend vaak van moeders met jonge kinderen, die de tijd en moeite namen om te zeggen dat ik iets aan mijn dikke neus moest laten doen. Ik ben zelfverzekerd dus dat deed me persoonlijk weinig, maar ik vond het wel enorm zorgelijk. Is dit hoe zij jonge vrouwen willen inspireren om het beste uit hun leven te halen? Wat voor voorbeeld geven zij hun kinderen? Hoe groeit de generatie na mij op?”

Cyberbullying

Online pesten aka cyberbullying is iets waar we voor het social mediatijdperk nog geen last van hadden, maar is inmiddels een veelvoorkomend probleem. “Als je niet stevig in je schoenen staat en berichten ontvangt dat je lelijk of niet goed genoeg bent, dan kan dat een bestaande onzekerheid triggeren”, stelt Julia. 

Sterker nog, het kan je levensgeluk belemmeren. “Het verdriet, de depressies… Je leest regelmatig artikelen in de krant over jongeren die zelfmoord plegen, omdat ze door het online pesten zo’n laag zelfbeeld hebben gekregen. Dat breekt mijn hart.” 

“Jongeren die zelfmoord plegen, omdat ze door het online pesten zo’n laag zelfbeeld hebben gekregen. Dat breek mijn hart”

Hoe stop je online pesten?

Via haar eigen Instagram-account vraagt Julia regelmatig aandacht voor cyberbullying. Met succes, aangezien Julia al van een aantal mensen excuses heeft gekregen, die geen idee hadden wat voor impact hun berichtjes hadden. 

Word jij ook online gepest? Wij geven je vijf tips om cyberbullying te stoppen. 

1. Weet dat het niet aan jou ligt. Punt.
2. Vraag op een rustige manier of die persoon ermee wil ophouden. Daders willen juist vaak een emotionele reactie uitlokken.
3. Leg een dossier aan met screenshots en bewaar alle audio en foto’s. Hou ook bij wanneer wat is verstuurd en welke gebruikersnamen, e-mailadressen en telefoonnummers zijn gebruikt.
4. Blokkeer de persoon op ieder platform. Op Instagram kan je naast dat bewuste account nu ook alle accounts van die bewuste persoon blokkeren.
5. Praat erover met vriendinnen, je partner of misschien wel je therapeut. 

In de nieuwste Grazia lees je nog meer tips om online pesten tegen te gaan, hoe je dierbaren die gepest worden kunt helpen én tippen we je een aantal films en series die dit onderwerp aankaarten. Vanaf nu in de winkel! 

Bron: Grazia (Agnes Hofman) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws