Mascha Feoktistova: ‘Toen het tijdens tv-opnames ter sprake kwam, klapte ik dicht’

'Ik ben recent in therapie geweest, en dit heeft me zoveel goed gedaan dat ik dit met jullie wil delen.'

Mascha Feoktistova (35) is influencer en ondernemer. Ze vlogt samen met haar man Gregor op de YouTube-kanalen Beautygloss en Vloggloss en ze schreef drie boeken. In juli 2020 werd ze moeder van dochter Mila. 

Traumatische bevalling

“Ik ben recent in therapie geweest, en dit heeft me zoveel goed gedaan dat ik dit met jullie wil delen. Zoals ik al eerder verteld heb, was de bevalling van Mila behoorlijk traumatisch voor mij, omdat haar schouder achter mijn schaambot bleef steken en ze er niet uit kon.” 

“In eerste instantie dacht ik dat het trauma wel meeviel, en ik heb nog uitgebreid mijn verhaal gedaan in een video en in Grazia. Maar na een paar maanden merkte ik dat het me toch heel erg dwars zat.” 

Warrig op televisie

“Elke keer als het over bevallen ging, of dit nu privé of tijdens mijn werk was, had ik ’t er moeilijk mee. Als iemand me vroeg: “Hoe ging dat dan bij jou?” wilde ik het liefst de kamer uit rennen. En ook toen het tijdens tv-opnames ter sprake kwam, terwijl ik aangaf daar niet over te willen praten, klapte ik dicht. Ze hebben dit stukje er uiteindelijk uitgeknipt, maar mensen die het programma terugzagen, viel het op hoe warrig ik op televisie overkwam. Dat kwam dus doordat ik zo van slag raakte.”

EMDR-therapie

“Ik heb met mezelf afgesproken dat ik hulp zou zoeken als ik er na een jaar nog steeds last van zou hebben. En dat bleek het geval, dus ben ik naar een heel goede psycholoog gegaan voor EMDR-therapie.”

“Wat je hier doet, is de hele tijd je trauma herbeleven, waardoor het steeds normaler en minder pijnlijk wordt. Ik moest mijn verhaal steeds opnieuw vertellen vanuit een ander oogpunt en ondertussen ging de therapeut met haar vingers en een lichtbak opzij bewegen. Daar moest ik naar kijken en soms ook rekensommetjes maken, allemaal om mijn brein af te leiden.”

“Ik kon van één verhaal de hele dag van slag zijn”

Echt geholpen

“Het klinkt misschien gek, maar het is wetenschappelijk bewezen dat EMDR-therapie werkt. Uiteindelijk heb ik dertien sessies gehad en ik ben er ontzettend blij mee, want het heeft mij écht geholpen. Als ik nu praat over bevallingen of een vriendin er iets over vertelt, doet het me bijna niks meer. Dat is wel een verschil met hiervoor, want toen kon ik van één verhaal de hele dag van slag zijn.” 

“Gregor en ik willen ooit heel graag nog een tweede kind, en ik was best bang dat als ik weer zwanger raak ik de hele tijd aan die eerste bevalling ga denken. Nu is dat gevoel helemaal weg. Sowieso mag ik de tweede keer een keizersnee, dat is ook fijn om te beseffen, want ik weet nu dus ook dat ik het niet meer mee hoef te maken.”

Hulp zoeken

“Ik kan het iedereen aanraden om hulp te zoeken bij een professional als je ergens mee rondloopt en twijfelt of je hier iets mee moet doen. Ook een klein trauma kan namelijk iets heel groots worden als het je belemmert in je leven!”

Beeld: Nine Ijf

Laatste nieuws