Zo bespaar je door een nieuwe energiemaatschappij te kiezen

Ingewikkeld? Absoluut niet.

Lees ook

Voor consumenten loont het om hun energiecontract eens per jaar te vergelijken met het aanbod van andere energieleveranciers. Mogelijk zijn er inmiddels goedkopere opties op de markt, waardoor overstappen een forse besparing op de maandlasten op kan leveren.

Factoren

Bij een nieuwe energie maatschappij kiezen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Let niet alleen op het energietarief wat een leverancier in rekening brengt. Andere factoren om op te letten zijn onder meer de looptijd van het contract, de voorwaarden hiervan en het welkomstcadeau wat geboden wordt. Het zijn soms handige hulpmiddelen, die je toch al van plan was te kopen.

Niet alleen op de energiekosten valt te besparen. Kijk ook eens of het financieel aantrekkelijk is om van verzekeraar te wisselen. De besparing kun je gebruiken om in het voorjaar te gaan shoppen.

Aandachtspunten bij het vergelijken van energietarieven

Bij het vergelijken van de energietarieven van verschillende leveranciers zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een vast en variabel tarief. Een variabel tarief betekent dat de energieleverancier het recht heeft om dit tarief tweemaal per jaar aan te passen. Dit kan in je voordeel uitvallen, als het energietarief straks lager ligt dan nu het geval is. Andersom loop je het risico dat je maandlasten gedurende het jaar zullen toenemen. Bij een vast tarief betaal je gedurende de looptijd van het contract een vaste prijs voor je gas en stroom.

Enkel- en dubbeltarief bij verbruik energie

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een dubbele, slimme meter in huis. Dit betekent dat je profiteert van een dubbeltarief; in de avond en nacht kost het verbruik van stroom minder dan overdag. Handig, wanneer je de vaatwasser en wasmachine voornamelijk ’s nachts laat draaien. Wanneer je geen dubbele meter in huis hebt, verbruik je energie tegen een enkeltarief.

Overstapboete soms vergoed door nieuwe leverancier

In de voorwaarden van een energiecontract vind je vaak meer over een overstapboete. Als je een lopend contract voortijdig opzegt, betaal je deze overstapboete aan de huidige energieleverancier. Er zijn veel energiemaatschappijen die deze kosten vergoeden, als je een energiecontract bij hen afsluit. De hoogte van de overstapboete is afhankelijk van de resterende looptijd van het energiecontract.

Naast de bekostiging van de overstapboete bieden veel energieleveranciers een welkomstcadeau aan voor nieuwe klanten. Dit kan een korting zijn, maar bijvoorbeeld ook een handig hulpmiddel waarmee je bespaart op je energieverbruik in huis. Denk aan een led lamp, een apparaat van het stroomverbruik van individuele apparaten meet, enzovoorts.

Kies een geschikte looptijd voor het contract

De meeste mensen sluiten een energiecontract voor meerdere jaren af. Het biedt hen zekerheid. Bij de huidige hoge energietarieven kan het slim zijn om de looptijd te beperken tot één of maximaal drie jaar. Zelden waren de energietarieven zo hoog als nu, wat de kans relatief groot maakt dat deze de komende tijd zullen dalen. Met een kortlopend energiecontract voorkom je dat je nog jaren dit hoge tarief betaalt. 

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook