Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Feit of fabel: krijg je echt sneller puistjes door chocolade?

Er wordt veel gezegd over suikers en een stralende huid.

Een statement dat we vaak horen is dat chocolade en een stralende huid niet hand in hand kunnen gaan. Maar is het echt zo dat onze favoriete snack tot break-outs kan leiden, of heeft chocola niets met puistjes en acne te maken?

Hoe puistjes ontstaan

First things first, laten we eerst eens kijken hoe puistjes eigenlijk ontstaan. Dat heeft alles te maken met een ontsteking van de huid rond de talgklieren. Deze talgklieren beginnen, vooral in de puberteit, door toe- en afname van hormonen steeds meer huidsmeer te produceren. Wanneer een overschot aan huidsmeer zich gaat ophopen rondom de talgklier, raakt deze verstopt en ontstaat er een puist.

Invloed van chocolade

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de vraag wat chocolade met puistjes te maken heeft. Het effect van chocola op insuline wordt vaak aangekaart als oorzaak van acne. Zo bleek uit een Australisch onderzoek dat deelnemers die voeding kregen met cacaopoeder een hogere insulinerespons hadden dan de controlegroep die voeding zonder cacao at.

Een ander onderzoek keek juist naar de bloedspiegels van insuline en glucose. Hiervoor werd bij een grote groep volwassenen, met en zonde acne-gevoeligheid, gekeken of insulineresistentie een rol zou kunnen spelen bij acne. Daaruit bleek dat er inderdaad een verband was tussen ernstige acne en insulineresistentie. Kortom: als je lichaam niet goed reageert op insuline, is de kans groter dat je puistjes krijgt van chocolade. Aiii...

Betere keuze

Je kunt dus helaas zeggen dat we in sommige gevallen puisten krijgen van chocola. Het komt alleen niet specifiek door de chocolade, maar door de suikers die erin zitten. Moeten we deze lekkernij dan in vervolg laten staan? Gelukkig niet! Het is namelijk per persoon verschillend of je puistjes krijgt door het eten van chocolade. Er is al tientallen jaren onderzoek gedaan naar deze kwestie, maar er is nog steeds weinig bewijs dat dit enkel en alleen door chocolade komt. De kans dat de suikers uit je chocoladereep hier invloed op hebben is groter dan dat het door de cacao zelf komt. We snappen dat jij als chocoladeliefhebber gewoon wilt kunnen blijven genieten van het bruine (of witte) goud. Een stukje (of twee, of drie, of vijf…) pure chocolade is dan de beste optie: daar zitten de minste toegevoegde suikers in, waardoor de kans op acne het kleinst is.

Bron: Women's Health | Beeld: Mean Girls