Back to normal: déze versoepelingen gaan vandaag in

Finally!

Vandaag is het dan ein-de-lijk zover: de meeste coronamaatregelen worden dan losgelaten. We zetten voor je op een rijtje wat er vanaf vandaag weer allemaal mogelijk is.

Mondkapjesregel

Ten eerste: de mondkapjes mogen af! Waar je tot vandaag in eigenlijk alle publieke binnenruimtes een mondkapje moest dragen, is dat nu weer verleden tijd. Bij het boodschappen doen, lunchen of winkelen hoef je geen mondkapje meer op. Dit betekent overigens niet dat je je mondkapje volledig weg kunt gooien. In het OV blijft de gezichtsbedekking namelijk nog wel verplicht. OV-medewerkers zijn daar overigens niet blij mee. Vakbond CNV Vakmensen liet gisteren weten dat de verplichte mondkapjes in het OV ‘niet meer uit te leggen’ en ‘nauwelijks meer te handhaven’ zijn. Zo liet een deelnemer aan de CNV-enquête weten: “Mensen staan straks met carnaval massaal in een volle kroeg en zodra ze het OV instappen moeten ze een mondkapje op. Heel bijzonder vind ik dat.”

Van 3G naar 1G

Ook vervalt het 3G-bewijs. In plaats daarvan komt er op bepaalde plekken een 1G-bewijs. Dit betekent dat je alleen nog binnenkomt met een negatieve testuitslag. Deze regel geldt op locaties binnen, waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen zónder vaste zitplaats. Hierop zijn doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen uitgezonderd. Maar de nachthoreca krijgt dus bijvoorbeeld wel met het 1G-beleid te maken.

Anderhalve meter en isolatie

Ook verdwijnt één van de basisregels vanaf vandaag. Zo is het vanaf vandaag namelijk niet langer verplicht om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Vorige week vrijdag ging bovendien ook de nieuwe regel in rond isolatie na een besmetting. Moest je eerder na een positieve testuitslag minstens een week in quarantaine, is dat vorige week bijgesteld naar vijf dagen. Voorwaarde is dan wel dat je minstens één dag geen klachten hebt gehad. Daar verandert vandaag niks aan.

Nieuw weegmoment

Op 15 maart is er een ‘nieuw weegmoment’. Op deze dag zal het kabinet kijken naar verdere versoepelingen, of (je hoopt het niet) strengere maatregelen. Op 15 maart liggen opnieuw de mondkapjesplicht in het OV, testen voor toegang, en het thuiswerkadvies onder de loep.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws