Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Zo weet je of je schoenen aan vervanging toe zijn

Handig om te weten!

Copenhagen Fashion Week - Street Style

Wanneer we een favoriet paar schoenen hebben, dragen we deze het liefst iedere dag. De kans is daardoor groot dat ze binnen een jaar al behoorlijk afgetrapt zijn. Wil je niet natuurlijk. Maar hoe kun je nou achterhalen wanneer jouw shoes aan vervanging toe zijn? We leggen het je uit.

Mogelijke blessures

We snappen het als je je favoriete schoenen niet zomaar de deur uit kunt doen. Toch is het niet zo’n goed idee om op die afgetrapte stappers te blijven lopen, zegt podoloog Jacqueline Sutera tegen Well and Good. "Dit kan voor vervelende blessures zorgen", vertelt ze. "Wanneer de zolen en de hakken van de schoenen versleten zijn, komt de hak van je voet in een grotere hoek op de grond terecht. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller valt en verstuikingen oploopt. Op langere termijn kan het tevens peesontstekingen en pijn in de heupen, enkels en rug veroorzaken."

Tafeltest

Ai, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Maar hoe kom je erachter of je shoes aan vervanging toe zijn? Dat kan volgens dr. Sutera binnen tien seconden met de tafeltest. "Plaats de schoenen op tafel en bekijk ze van achteren op ooghoogte", legt ze uit. "Onderzoek en vergelijk de schoenen om te zien of er tekenen van slijtage zijn. Kijk ook of ze ongelijk zijn. Draai de schoenen vervolgens om en zoek naar barsten of gaatjes in de zolen." Als je ongelijkheden, barsten of andere eigenaardigheden tegenkomt bij je schoenen, is het tijd om afscheid te nemen.

Reparatie

Ben je er écht nog niet aan toe om vaarwel te zeggen tegen je favorieten stappers? Dan kun je ze wellicht nog laten repareren. Dat is het makkelijkst bij hakken, laarzen en loafers, aangezien deze een hardere zool hebben. "Bij sneakers of andere schoenen met een zachtere zool is dit vaak lastiger", vertelt dr. Sutera. Dat is jammer. Maar ach, weer een excuus om te shoppen, toch?

Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress

Fashion
  • Street style, close up at Copenhagen Fashion week Fall-Winter 2022-2023, Denmark, on February 1, 2022. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM