Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ferry Doedens over Expeditie Robinson: All Stars: ‘Opgeven is geen optie’ 

'Er komt een soort van oermens bij je naar boven.'

In 2014 deed Ferry Doedens al eens mee aan Expeditie Robinson. In de finale greep hij nét naast de winst, maar dit jaar krijgt de acteur een tweede kans in het speciale all stars-seizoen. Grazia belde met Ferry om alles te horen over dit spectaculaire seizoen.

Tweede kans 

Dat Expeditie Robinson niet per se een once in a lifetime experience hoeft te zijn, zagen we al in het vorige seizoen. Daarin kregen acht oud-kandidaten de kans om nog een keer mee te doen.

Gisteren is een nieuwe bijzondere editie van start gegaan. In Expeditie Robinson: All Stars strijden alleen maar oud finalisten en winnaars tegen elkaar. Een strijd der titanen dus! Ook Ferry Doedens kreeg nogmaals de kans om aan het survivalprogramma mee te doen. Enne, daar hoefde hij niet lang over na te denken. “Ik heb geen seconde getwijfeld", vertelt hij stellig als we hem spreken. "Ik weet nog heel goed dat ik in 2014 meedeed en tegen mezelf zei: als er ooit een all stars-editie komt, zeg ik sowieso 'ja'."

In 2014 stond Ferry in de finale met Krystl Pullens en Kay Nambiar, die uiteindelijk won. Zelf greep hij net naast de titel van Robinson. Wil hij dat dit jaar rechtzetten of doet hij om een andere reden nogmaals mee? “Eigenlijk om nog een keer Expeditie Robinson te beleven", vertelt hij. "Toen ik in 2014 meedeed wist ik niet wat me te wachten stond." Met die ervaring op zak is dat nu anders, en dat geeft rust volgens de acteur. “Gewoon dat je al op het vliegveld je telefoon afgeeft en weet dat je sowieso even niet meer die sociale druk hebt, dat is heel erg lekker”, legt hij uit. "Expeditie Robinson is het spelletje der spelletjes. Het is zoiets unieks en bijzonders, als je daar een tweede keer voor wordt gevraagd kan je niet anders dan 'ja' zeggen."

Vel over been 

Met de survivalervaring van acht jaar geleden op zak, zag de voorbereiding er dit keer anders uit. “Alle kandidaten gingen er eigenlijk heel relaxed in. Iedereen had al een keer de halve finale of finale gehaald, dus iedereen was wel wat relaxter", vertelt Ferry. En hoewel een aantal medekandidaten zich wél beter hadden voorbereid dan de eerste keer, was dat bij de acteur niet het geval.

"Het enige dat ik heb gedaan qua voorbereiding is wat extra eten, want de vorige keer was ik echt vel over been aan het einde. Toen was ik wel echt uitgemergeld, dus ik dacht: dan eet ik er wel gewoon iets bij", verklaart hij. Survivalskills vond hij dus een stuk minder belangrijk. "Lukt het niet om vuur te maken? Dan is er vast wel iemand die het wel lukt", stelt hij lachend.  

Opgeven 

Hoewel het onderling tijdens de reis naar Zanzibar – waar het programma dit jaar is opgenomen – heel gezellig was, was Ferry in zijn hoofd al bezig met wat ging komen. “Je bent wel bezig met een all stars-editie. Opgeven is geen optie", stelt hij. De expeditie belooft dit jaar dan ook zwaarder dan ooit te zijn. "De ochtend voordat we begonnen, werd op een gegeven moment gezegd: 'Jongens verwacht het onverwachte'", vertelt Ferry. En dat is al meteen te zien in de eerste beelden van het nieuwe seizoen. Na de allereerste proef gaan er namelijk al twee mensen naar huis, voordat ze überhaupt een eiland hebben gezien. 

Eerste proef 

Een tweede keer meedoen aan het populaire survivalprogramma, vindt Ferry ‘toch wel heel erg bijzonder’. Hij vertelt: “Zodra je met die landingsproef begint en er wordt afgeteld van 3,2,1… Dan giert de adrenaline door je lichaam, je staat meteen weer aan. Er komt een soort van oermens bij je naar boven", vertelt de acteur. "Je wil gewoon winnen, je wil vooral niet afvallen."

Hoewel de acteur nog weinig mag loslaten over het verloop van het programma, kan hij wél alvast iets zeggen over de eerste proef. “Ik kan wel vertellen dat de landingsproef al zo groot was, dat je denkt: als dit al het begin is van de allereerste proef van Expeditie Robinson: All Stars, wat staat er dan nog meer te wachten als ik dit overleef? Dan kan het alleen nog maar gekker en gekker worden.” En overleven, dat willen alle deelnemers. "Voor iedereen geldt dat je de eerste dag niet naar huis wilt, dus je zet alles op alles om dat te overleven. Er komt toch iets in je naar boven dat zegt, ik wil het wel zover mogelijk schoppen." Hoe ver Ferry het dit seizoen gaat schoppen zullen we de komende weken zien. We can't wait! 

Expeditie Robinson: All Stars is vanaf 24 februari elke week te zien op RTL 4. Heb je een Videoland-abonnement? Dan kun je zelfs een week vooruitkijken. 

Beeld: RTL/Shotsbysud