The break-up: ‘Met zijn hand maakte hij een stopteken, meneer was nog aan het filmen’

Wat doe je als je vriend zijn Insta-account het allerbelangrijkst vindt?

Lees ook

Wat doe je als je vriend meer waarde hecht aan zijn Insta-account dan aan jou? Janine* (27) besloot dat de maat na zeven maanden echt vol was. Ze verbrak de relatie met haar vriend Sebastian (31), omdat hij social media steevast verkoos boven quality time met haar.

Spiegelselfies

“Wanneer we ’s ochtends naast elkaar wakker werden en ik voorstelde om samen te douchen, zei hij steevast: ‘Ga jij maar vast, ik kom zo!’ Want hij moest eerst een spiegelselfie maken met zijn warrige bedhaar. En als hij me romantisch ontbijt op bed bracht, werd dat uitgebreid gestyled. Zodanig zelfs dat mijn gebakken eitje alweer koud was. Ik moest zelfs een keer het bed uit, zodat hij meer met de ruimte kon spelen. ‘Je wist waar je aan begon,’ zeiden vriendinnen streng toen ik daarover klaagde. Dat klopt.”

“Sebastian en ik kennen elkaar via Tinder en spraken vorig voorjaar voor het eerst af in een hip koffiebarretje. Ik was behoorlijk nerveus, hij legde ervaren de vegan kaneelrolletjes naast de matcha thee en hing boven de bistrotafel voor de perfecte flat-lay. Zo heet dat in Instagram-taal. Een flat-lay. Ik had geen idee. Zelf leef ik meer in het moment en ik hoef niet per se alles vast te leggen. Dat vond hij ook zo leuk aan me, zei Sebas die eerste date. Hij noemde het zelfs verfrissend, omdat hij door zijn werk als personal trainer zo met uiterlijkheden bezig was. Hij wilde meer balans en verder klikte het echt tussen ons, dus besloot ik om hem en onze prille verliefdheid een kans te geven. Want echt, het is een lieve goedzak met een geweldig lijf. In bed vlamde het aan alle kanten, hij is heel grappig en ik kon helemaal mezelf zijn. Zijn socialmediaverslaving was wel een dingetje, maar ik hoopte dat dit steeds minder zou worden naarmate de relatie serieuzer werd.”

Bevestiging

“Nu weet ik dat ik het allemaal te graag wilde: gesetteld zijn, misschien wel kinderen op termijn… Dus toen Sebastian na een halfjaar voorstelde om samen te wonen, was ik dolblij. Het was de bevestiging die ik nodig had dat ik wel het meest belangrijke voor hem was. Helaas ging de eerste bezichtiging voor een huurhuis niet zoals gepland. Ik had gedacht dat we samen rustig door het huis zouden lopen. Hand in hand, hardop dromen. Maar eenmaal binnen bonjourde Sebas mij en de makelaar aan de kant, om een video te schieten. Terwijl ik met de makelaar besprak of de ramen in de woonkamer enkel- of dubbelzijdig waren, vroeg Sebastian zich luid af wat we van de keuken vonden. Nee, hij had het niet tegen mij, maar tegen zijn zeventienduizend volgers. Hij deelde dat bijzondere moment met wildvreemden op Instagram. En niet met mij.”

‘Was de mening van zijn volgers echt belangrijker dan de mijne?’

“‘Kitchen goals, ja of nee?’ had hij gepost, voordat ik zelf de keuken had gezien. Was de mening van zijn volgers echt belangrijker dan de mijne? Het was zo ongemakkelijk allemaal, ook naar de makelaar toe die mijn ergernis en zelfs schaamte gezien moet hebben. Zeker toen ik het balkon op wilde lopen, en Sebas met zijn hand een stopteken maakte; meneer was nog aan het filmen. Dat was voor mij de druppel. Ik bedankte de makelaar en liep naar buiten, naar mijn auto. Sebastian rende geschrokken achter me aan. Hij begreep oprecht niet wat er aan de hand was.
Echt, ik snap de sportschoolselfies en video’s van zijn work-outs. En natuurlijk deelt een wannabe fitfluencer wat hij eet. Maar de warrige bedhaar-selfies en filmpjes over ons toekomstige huis… dat is gewoon ijdelheid en opschepperij. Ik gooide mijn al frustratie eruit, en realiseerde me toen voor het eerst dat zijn Instagram voor mij geen gewone ergernis was, maar een complete afknapper. Want waarom heeft hij zo veel bevestiging nodig? En van wie? De online fitgirls voor wie hij zich alleen van zijn beste kant laat zien, inclusief flatterend filter? Die niet eens wisten dat hij een relatie had, omdat ik zelden in beeld kwam en nooit werd getagd?”

Dubbelleven

“Ik realiseerde me pas op dat moment dat ik al zeven maanden een relatie had met een man die bijna een dubbelleven leidde; offline Sebastian was lief en attent. Maar zodra hij een telefoon vast had, bestond ik even niet. Netflix & chill was voor hem filmtips vragen op Insta Stories en tussendoor op alle antwoorden reageren. Terwijl ik naast hem zat te wachten. Instagram was de derde persoon in onze relatie en ze mocht hem wat mij betreft hebben. Sebastian schrok van mijn emotionele uitbarsting, en vroeg me hem nog een kans te geven. Maar ik wist dat hij zich alleen voor mij, en met veel moeite en tegenzin, aan zou passen. Dat wilde ik niet. Ik verdien een man die me leuker vindt dan social media. En ja, we hebben het heel fijn gehad. Maar helaas vooral op de momenten dat zijn telefoon aan de lader lag…

*Namen zijn gefingeerd.

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook