Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Bibi Breijman over aandoening tijdens tweede zwangerschap: 'Het voelt alsof je vergiftigd bent'

'Alsof je een cocktail van Cif en Ajax hebt ingeslikt.'

the roast of Ali B

Bibi Breijman en Waylon zijn dolblij dat er een tweede kindje onderweg is, maar de zwangerschap gaat niet alleen over rozen. Aan LINDA. vertelt de presentatrice over de heftige aandoening die ze tijdens beide zwangerschappen heeft ervaren.

Hyperemesis Gravidarum

Tijdens haar zwangerschap van dochtertje Teddy had Bibi het behoorlijk zwaar door de aandoening hyperemesis gravidarum (HG). Waar veel zwangere mensen misselijkheid ervaren, is dat bij HG nog een flinke stap erger. Aanstaande moeders met HG zijn zo langdurig en extreem misselijk, dat ze soms niet meer kunnen eten, risico lopen op uitdroging en in sommige gevallen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

"Op sommige dagen lig je met vlekken voor je ogen in bed. Ik zeg altijd dat het voelt alsof je een cocktail van Cif en Ajax hebt ingeslikt", zo omschrijft Bibi het. "Niet dat ik weet hoe dat voelt, maar ik bedoel: het voelt alsof je vergiftigd bent. En dat moet eruit, dus je spuugt en spuugt en spuugt, op een gegeven moment spuug je alleen nog maar gal."

Geen medicijnen meer

Door haar eerste heftige zwangerschap met HG zag Bibi er tegenop om nogmaals hetzelfde door te maken, hoe welkom de tweede baby ook is. De eerste maanden waren opnieuw behoorlijk zwaar, maar gelukkig gaat het nu een stuk beter met de aanstaande mommy van twee: "Het is ongelooflijk, maar het is ineens gestopt. Ik gebruik zelfs geen medicijnen meer. Op een gegeven neemt je placenta het over, en dan neemt het hormoon dat HG veroorzaakt af. Denk ik. Zoiets. Ik weet het ook niet precies. Ik weet alleen dat het heel fijn is dat ik nu alleen nog last heb van gewone ochtendmisselijkheid, zoals alle zwangere vrouwen.”

Veel onbegrip

De aandoening zelf is al enorm pittig, maar volgens Bibi helpt het ook niet mee dat er nog altijd veel onbegrip voor HG is. "In mijn omgeving was veel begrip en steun, maar die krijgt niet iedereen. Ik heb reacties gekregen van vrouwen die zich totaal niet serieus genomen voelden. Terwijl het soms zover gaat dat je tot bloedens toe aan het spugen bent, of dat een zwangerschap zelfs voortijdig moet worden afgebroken. Zó heftig kan het zijn."

Bron: Shownieuws, LINDA. | Beeld: BrunoPress

Showbizz
  • 2019, December 10. Studio 21, Hilversum, the Netherlands. Bibi Breijman at the roast of Ali B.