Wow: zoveel schermtijd hebben we wereldwijd gemiddeld

Zoveel uur spenderen we achter onze computers, telefoons en tablets.

Lees ook

Laptops, smartphones, tablets, computers: een groot deel van ons leven speelt zich inmiddels af achter onze screens. Maar hoeveel tijd brengen we nu echt achter onze beeldschermen door? Dít is wereldwijd het gemiddelde.

106 dagen per jaar

Gemiddeld blijken we in Nederland 5,5 uur per dag achter een scherm door te brengen, wijst onderzoek van TEAM LEWIS en GMI uit. Daarvan besteden we gemiddeld 3 uur en 9 minuten bij een computer of tablet en 2 uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat zijn al behoorlijk hoge getallen (tenzij je een kantoorbaan hebt), maar volgens het onderzoek blijken Nederlanders onder het gemiddelde te zitten. Mensen spenderen wereldwijd namelijk gemiddeld meer dan 7 (!) uur per dag achter een scherm. Dat is gemiddeld 2555 uur per jaar, wat neerkomt op 106 hele dagen. Say what?!

Uurtje minder

Het onderzoek is uitgevoerd in onder andere Nederland, België, Frankrijk, Hong Kong, Portugal, Singapore, de VS, Maleisië en Australië. Door corona zou de tijd die we gemiddeld achter onze schermpjes doorbrengen alleen maar zijn toegenomen, al is er ook een andere beweging gaande. Ongeveer een kwart van de consumenten wereldwijd is bezig met het verminderen van hun socialmediagebruik. Dit doen ze bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over de langetermijngevolgen van de schermtijd voor hun gezondheid. Ongeveer 40 procent van de consumenten wereldwijd maakt zich zorgen om de manier waarop bedrijven hun persoonlijke data gebruiken online. Zo’n 23 procent maakt zich specifiek zorgen om de manier waarop hun overheid hen online kan volgen.

Podcasts en Netflix

Wat we vooral doen tijdens al die uren die we achter ons beeldscherm doorbrengen? Niet alleen maar door onze feeds scrollen. Het onderzoek laat ook zien dat streamingdiensten zoals Spotify en Netflix populairder zijn dan ooit. Mensen zijn in de afgelopen drie jaar vooral meer naar podcasts gaan luisteren. Ook hier ligt Nederland onder het gemiddelde. Waar mensen wereldwijd gemiddeld 55 minuten besteden aan het beluisteren van podcasts, is dat bij ons gemiddeld 25 minuten per dag. Valt best mee, toch?

Bron: METRO Nieuws, Tips en Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook