Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Do vertelt over ervaringen met Jeroen Rietbergen: 'Wat hij deed was niet oké'

In een interview vertelt Do dat ook zij te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Hartenhuis Award 2020

Zangeres Do vertelt dat ook zij te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag door Jeroen Rietbergen. "Je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?"

Twintig jaar geleden

Vorige maand werd Jeroen Rietbergen door meerdere mensen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het programma BOOSZangeres Do vertelt nu in een interview met NRC dat ook zij hiermee te maken heeft gehad. "Twintig jaar geleden heeft hij dingen bij mij gedaan waarvan ik toen zei: gast, je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?", vertelt ze aan de krant.

Aangesproken

Do licht toe dat er wel 'een andere machtsverhouding was' dan bij de kandidaten van The Voice. "Want ik huurde hem in en was niet afhankelijk van hem." Do sprak Jeroen dan ook aan op zijn gedrag. "Wat hij deed was echt niet oké, maar nadat ik hem erop heb aangesproken heeft hij het nooit meer bij mij gedaan. En mijn collega's wisten ervan en als hij dan weer vieze praatjes had zeiden zij: gast, hou eens je bek joh, doe normaal. Dus ik voelde me gesterkt door mijn omgeving."

Grensoverschrijdend gedrag

En dat was niet de enige keer dat ze te maken had met grensoverschrijdend verdrag, vertelt Do. "Ik heb ooit met een producer gewerkt, toen ik echt jong was, minderjarig, die tegen mij zei: 'Misschien moet je in je nakie gaan zingen. Dan voel je het veel meer. Andere zangeressen doen dat ook.' En ik heb dat niet gedaan, gelukkig. Maar dat is toch heel gek. Hij was ook veel ouder."

Marco Borsato

Do geeft aan dat ze het moeilijk vindt om uitspraken te doen over de aantijgingen tegen Marco Borsato, met wie ze ook heeft samengewerkt. "Maar los van de beschuldigingen zou je kunnen zeggen dat Marco heel handtastelijk is. En als ik intensief met hem had samengewerkt dan had ik tegen hem gezegd: 'Dat moet je niet doen, want niet iedereen vindt het fijn en je geeft er een verkeerd signaal mee af,'" zegt de zangeres.

Dat John de Mol niets zegt te weten van het wangedrag van Jeroen Rietbergen, verbaast Do. "Het is heel vreemd dat John zegt: 'ik wist dit niet'", zegt de zangeres. "Lieverd, je staat ernaast! Alleen: je herkent het niet als grensoverschrijdend gedrag. En je erkent niet dat er sprake is van een machtspositie."

Bron: NRC, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress

Showbizz
  • NLD/Amsterdam/20200129 - Hartenhuis Award 2020, in het Westergastheater. Op de foto: Do / Dominique Rijpma van Hulst / Dominique van Hulst