Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Say what? Zó hoog is de boete als je verklapt wie de Mol is

Spoiler: je zit diep in de schulden.

Het is dé vraag die veel mensen momenteel bezighoudt: wie is toch de Mol? Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? is in volle gang, maar het blijft altijd een groot mysterie wie de boel bedondert. Gezien de boete die je krijgt wanneer je verklapt wie de Mol is, snappen wij wel dat dit het best bewaarde geheim du moment is.

Geheimen bewaren

Kandidaten die meedoen aan Wie is de Mol? moeten héél goed geheimen kunnen bewaren. Wanneer een kandidaat vroegtijdig details over het programma verklapt, komt het hem of haar duur te staan. Programmamakers geloven kandidaten daarom ook niet op hun blauwe (of groene, of bruine) ogen als ze zeggen dat ze goed zijn in geheimen bewaren. Nee, er komt een uitgebreide psychologische test met driehonderd vragen aan te pas om te kijken of je het spel wel aankunt. "Ze bepalen aan de hand van die test of je de Mol zou kunnen zijn", legt WIDM-kandidaat Laetitia Gerards uit aan De Volkskrant.

Boete

Verklap je als kandidaat toch een groot geheim, bijvoorbeeld wie de Mol is, dan heb je een groot probleem. Hier staat namelijk een behoorlijke boete op. "Deelnemers die verklappen wie de Mol is, betalen een boete van 250.000 euro", weet Laetitia te vertellen. Say what?! De deelneemster zelf lijkt zich echter geen enkele zorgen te maken dat dit enorme geldbedrag boven haar hoofd hangt. "Het is gebleken dat ik er extreem goed in ben om niets los te laten." Hmm... Hebben we hier soms te maken met een Mol?

Klein clubje

De rol van de Mol is niet altijd even makkelijk, aangezien je met niemand kan delen wat je meemaakt. Er is slechts een heel klein clubje van zo'n vijf mensen die weten wie het is. Waarschijnlijk mensen die achter de schermen aan het programma werken. Zo kan hij of zij tóch nog met iemand openlijk praten.

Behalve de zwijgplicht voor deelnemers, wordt er nog veel meer gedaan om hét geheim stil te houden. Zo wordt de naam van de Mol nergens opgeschreven, zodat het niet (per ongeluk) uit kan lekken. Daarnaast slapen de kandidaten en de opnameploeg in verschillende verblijven, zo kunnen WIDM-deelnemers niet stiekem iets opvangen wat eigenlijk top secret is. Er zit voor ons dus niks anders op dan wachten op de finale!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Wie is de Mol?