Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Patrick Martens openhartig over coming out: '23 jaar geheimgehouden'

De presentator blikt voor het eerst met zijn ouders terug op dit spannende moment.

Kick-off Stoptober 2021

Patrick Martens is momenteel helemaal in love met zijn nieuwe vlam. Toch heeft hij lange tijd voor zijn omgeving verborgen gehouden dat hij op mannen valt. In Rooijakkers over de vloer blikt hij voor het eerst terug op het spannende moment van zijn coming out, samen met zijn ouders.

Uit de kast

Patrick lijkt tegenwoordig zijn leven op orde te hebben. De carrière van de acteur, presentator én winnaar van Het Perfecte Plaatje gaat als een speer en hij heeft net een nieuwe liefde. Toch is het niet altijd zo rooskleurig geweest in het leven van Patrick. Het moment dat hij uit de kast moest komen is zo'n moment dat erg moeilijk was voor de presentator. Samen met presentator Art Rooijakkers gaat hij langs bij zijn ouders, waar dit onderwerp ter sprake komt.

Wanneer hij verliefd wordt op een Noorse jongen, besluit Patrick voor het eerst zijn geheim te delen met zijn schoonzus en nichtje. Even later weet zijn broer er ook van, waarna het drietal hem aanmoedigt om bij zijn ouders uit de kast te komen. Een grote stap voor Patrick. "Ik dacht: jezus, ik heb dit 23 jaar geheimgehouden en nu moet ik ineens alles opengooien in twee weken tijd. Dat vond ik nogal wat." Hij kan zich dan ook nog alle details herinneren van het moment waarop hij zijn geheim met het gezin deelde. "Ik kon het gewoon niet uit m’n mond krijgen. Ik dacht: ik ga het niet doen." Met de hulp van degenen die het al wisten kwam het hoge woord er uiteindelijk toch uit.

Traditionele opvoeding

"Ik ben heel erg traditioneel opgevoed. Katholiek. En voor de rest kennen we ook niemand in onze omgeving die anders geaard is", legt Patrick uit. Dat is dan ook de reden dat hij zijn coming out zo spannend vond. "Op dat moment denk je dat je alleen bent." Inmiddels kijk hij er heel anders tegenaan. "Ik had het mezelf gewoon niet zo moeilijk moeten maken." De reactie van zijn ouders was dan ook helemaal niet zo erg als Patrick van tevoren dacht. "Ik voelde me eigenlijk schuldig dat ik het nooit gezien had", zegt zijn vader.

Het is voor het eerst sinds dat bewuste moment dat het gezin terugblik op Patricks coming out. Hij raakt dan ook zichtbaar geëmotioneerd. "We hebben het hier eigenlijk nooit meer over gehad. (...) Het raakt me. Ik heb me eigenlijk nooit gerealiseerd hoe het voor m’n ouders was." Maar ook zijn moeder wil vooral dat zijn zoon happy is. "Als hij maar gelukkig is en lekker in z’n vel zit." Ahw!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress