Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Alles wat je wilt weten over The Tinder Swindler op Netflix

De docu is ontzettend populair, maar waar gaat het eigenlijk over?

De documentaire The Tinder Swindler staat pas sinds vorige week op Netflix en is nu al een ontzettend groot succes. De docu gaat over Simon Leviev, een man die vrouwen via Tinder heeft opgelicht door zich voor te doen als diamanthandelaar. De oplichter heeft daarmee miljoenen weten te ontfutselen bij vrouwen.

Gevaar achter dating apps

Steeds meer mensen hebben een profiel op een online datingapp. Tinder is een van de populairste apps op dat gebied en zorgt ervoor dat veel mensen met potentiële partners in contact komen. Toch zitten er ook gevaren aan zulk online contact, omdat je niet altijd weet met wie je daadwerkelijk praat. Dat blijkt nu opnieuw uit deze Netflix-documentaire. Hierin maken verschillende vrouwen duidelijk hoe zij door Simon Hayut / Leviev zijn opgelicht via Tinder.

Simon Hayut of Simon Leviev?

Online deed Hayut zich voor als Simon Leviev, een rijke jetsetter. Hij maakte iedereen wijs dat hij de zoon was van Lev Leviev, een joodse miljardair die een handel heeft in diamanten. Het ging zelfs zo ver dat hij zijn naam liet wijzigen: van Simon Hayut naar Simon Leviev. Op zijn account was vooral te zien hoe rijk hij was en wat voor spectaculair leven hij leidde. Hij wist verschillende vrouwen om zijn vinger te winden door ze mooie verhalen te vertellen. Nadat ze verliefd op hem waren geworden, loog hij tegen ze dat hij in geldnood zat. Hij liet ze leningen afsluiten, verbrak vervolgens het contact en gebruikte het geld om zijn luxe levensstijl te onderhouden. Het bedrag dat hij de vrouwen heeft ontfutseld, loopt in de miljoenen.

Slachtoffers 

De slachtoffers van Hayut zinden op wraak en hebben daarom meegewerkt aan de documentaire. Ze willen iedereen duidelijk maken dat je altijd goed moet checken of degene met wie je online praat wel daadwerkelijk die persoon is. De documentaire is gemaakt door dezelfde mensen die Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer hebben geproduceerd. Momenteel is The Tinder Swindler een van de best bekeken titels op Netflix in Nederland.

Verbannen van Tinder

Hoe is het afgelopen met Hayut? Hij maakte afgelopen vrijdag via Instagram bekend dat hij binnenkort zijn kant van het verhaal zal vertellen. Kort daarna werd het account, met meer dan 200.000 volgers, verwijderd. Het is nog niet bekend of Hayut daar zelf achter zit en of hij inmiddels onder een andere naam op Instagram opereert. De documentaire verscheen vorige week woensdag en kort daarna werd bekend dat het Tinder-account van Hayut nog steeds actief was. Inmiddels heeft Tinder bekendgemaakt dat ze de verschillende accounts van Hayut allemaal hebben verwijderd en hem van de app hebben verbannen.

Bron: NU.nl, Manners, Tips en Weetjes | Beeld: Netflix/The Tinder Swindler