Heb je nog altijd geen corona gehad? Misschien komt het hierdoor

Het zou kunnen dat je T-cellen je tegen het virus beschermen.

Lees ook

We breken de laatste weken telkens nieuwe records met de besmettingscijfers in Nederland. Omikron houdt enorm veel mensen in zijn greep, maar toch zijn er mensen die na twee jaar nog altijd geen corona gehad hebben. Ontspring jij ook steeds de dans? Misschien komt dat wel door je T-cellen.

Onderzoek

Het zou kunnen dat mensen die corona steeds ontlopen een verhoogd aantal T-cellen hebben, zo blijkt uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Voor het onderzoek werden een aantal gezinnen in Londen gevolgd, waarin iemand positief op corona testte. Er werd gekeken of de rest van het gezin ook besmet zou raken. “We ontdekten dat mensen met veel T-cellen negatief bléven testen”, zegt Ajit Lalvani, infectioloog van het Imperial Collega Londen tegen Sky News.

“Die T-cellen waren opgewerkt door een eerdere infectie met bijvoorbeeld een doodgewoon verkoudheidsvirus.” T-cellen zouden volgens de studie effectief beschermen tegen een coronabesmetting, stelt Lalvani.

T-cellen

Het onderzoek begon in 2020 en volgde 52 mensen die samenleefden met een besmet persoon. Alle deelnemers kregen verschillende PCR-testen om te zien of ze besmet raakten. Deze tests werden afgenomen op de eerste dag van het onderzoek. Vervolgens werden ze op dag vier en dag zeven herhaald. Bloedstalen vertelden de onderzoekers vervolgens dat het aantal T-cellen significant hoger lag bij de 26 mensen die niet besmet raakten. Bij de 26 mensen die het virus wél opliepen, lag dit aantal dus een stuk lager.

Spike-eiwit

De huidige vaccins die we krijgen, zijn ontwikkeld op basis van het spike-eiwit. Auteurs van het onderzoek denken dat T-cellen niet het spike-eiwit niet aan de buitenkant aanvallen, maar de eiwitten aan de binnenkant van het coronavirus. Als je extra T-cellen hebt: good for you! Betrokken wetenschappers noemen dit een ‘belangrijke ontdekking’, maar benadrukken ook dat ‘niemand alleen hierop zou mogen vertrouwen’. Vaccinatie blijft volgens het de beste manier om jezelf te beschermen tegen het virus. Het onderzoek kan echter wel helpen bij een nieuwe generatie vaccins.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook