Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Starten met crypto? Dan moet je deze vaktermen zeker onthouden

Wij leggen een aantal vaktermen aan je uit.

Veel lange termijn investeerders willen graag snel naar de maan met hun investering. Maar kiezen ze hierbij voor Bitcoin of Altcoins? En ligt er ook FOMO op de loer? Mocht je geen idee hebben waar dit over gaat: geen zorgen. Na dit artikel herken je al de cryptotermen.

Bitcoin

De Bitcoin is de allereerste gedecentraliseerde munt die op de markt kwam. Er is geen tussenkomst van een partij, zoals een bank. Transacties van de munt vinden direct plaats tussen degenen die de munt in bezit hebben. Dit worden ook wel peer-to-peer transacties genoemd. Door de blockchain technologie zijn transactiegegevens openbaar. Deze technologie verwerkt en bewaart deze gegevens.

Altcoins

Altcoins, letterlijke "alternatieve munten", zijn alternatieven voor de Bitcoin munt. Wanneer we over altcoins spreken, dan gaat het om de munten die geen Bitcoin zijn.

Altseason

Er is een bepaald seizoen of tijd waarin mensen meer altcoins dan Bitcoin aanschaffen. In de cryptowereld wordt dit het Altseason genoemd.

Blockchain technologie

Blockchain technologie slaat digitaal transacties op en verwerkt deze transacties ook. Transacties worden geverifieerd door miners, waarna ze onderdeel worden van de Blockchain.

Tokens en coins

Cryptomunten die nog maar net beschikbaar zijn, worden tokens genoemd. Verschil tussen tokens en bekendere coins als Ethereum is dat tokens niet toegang hebben tot een eigen blockchain technologie. Tokens gebruiken de blockchains die beschikbaar zijn gemaakt door al bestaande coins. Cryptomunten die in het bezit zijn van eigen Blokchain zijn onder andere Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC).

Minen van cryptovaluta

Minen is een term die slaat op het keuren van cryptotransacties die op de Blockchain plaatsvinden. Minen kan niet zomaar, want je hebt er hardware voor nodig. Miners gebruiken de hardware die ze hebben aangeschaft niet alleen om te controleren, maar ook om wat extra crypto te genereren. Zij krijgen namelijk een vergoeding voor het minen.

All Time High

De term All Time High (afgekort ATH) wordt gebruikt om het hoogste waarde van een cryptomunt ooit aan te duiden.

Bear Market

De term Bear Market wordt gebruikt om de dalende waarde van vrijwel alle cryptomunten aan te duiden. Ook kan het gebruikt worden voor een individuele koers van een bepaalde munt. Er kan ook gesproken worden over "bearish". Dit houdt ook een dalende waarde in.

Bull Market

In een Bull Market stijgen vrijwel alle cryptomunten, of van een individuele munt. Hiermee is het dus het tegenovergestelde van een Bear Market.

Buy the Dip

Buy the Dip (BTD) is een term om aan te duiden dat je een bepaalde cryptomunt moet kopen op het moment dat de koers laag is. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemiddelde aankoopprijs lager wordt. Als de munt dan weer stijgt, dan zal je winst ook stijgen.

NFT

NFT, ook wel non-fungible token, is een digitaal product die gebruikmaakt van de blockchain technologie. Hierom kan het ook alleen digitaal worden verkocht en is het dus niet iets tastbaars.

Stablecoins

Stablecoins, ofwel stabiele munten, zijn munten die worden gekoppeld aan een bepaalde waarde, bijvoorbeeld van een valuta. Zo is Tether een stablecoin, want het is gekoppeld aan Amerikaanse dollars.

Decentralized Finance (DeFi)

Decentralized Finance (afgekort DeFi) staat voor onafhankelijkheid van banken en andere partijen bij het doen van transacties. Bij DeFi zijn deze partijen overbodig geworden.

Dex

Dex is wederom een afkorting, het staat voor decentralized exchange. Vertaald naar het Nederlands gaat Dex dus over de gecentraliseerde beurs. Zulke beurzen maken peer-to-peer, ofwel onderlinge cryptohandel mogelijk zonder tussenkomst van derden.

Hardware wallet

Een Hardware wallet is een fysieke opslagplek voor je cryptomunten. Deze beveilig je vaak door middel van een persoonlijke sleutel. Een van de meest populaire hardware wallets is de Ledger Nano S.

Overige begrippen

Naast bovenstaande begrippen zijn er ook andere woorden, zinnen, of verwoordingen die in de crypto community vaak aangehaald worden. Denk aan het volgende:

Diamond Hands

Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat iemand zijn/haar crypto investeringen lang aanhoudt. Deze persoon is dan ook een "hodler", die zijn/haar crypto bezittingen niet zal verkopen, ook niet wanneer de koers op de korte termijn daalt.

To the moon

De uitspraak "to the moon" heeft betrekking tot de verwachting van de koers van een bepaalde munt. De term geeft aan dat mensen hopen dat een bepaalde munt zo zal stijgen, dat de waarde oneindig (tot de maan) zal stijgen.

Een hodler

Een hodler is iemand die langdurig vasthoudt aan zijn/haar crypto. Het begon eerst als farce, maar het is blijven hangen. Oorspronkelijk zou het "hold" moeten zijn, maar door een spreekfout is het "hodl" geworden.

Fear of Missing Out

Fear of Missing Out (FOMO) heeft betrekking tot de angst om winst te missen bij het stijgen van een munt.

Pump and Dump

Pump and Dump gaat over het feit dat iemand of bedrijven een munt voor een laag bedrag aanschaft en deze vervolgens gaat promoten via social media of fora. Dit doet dit bedrijf of deze persoon om de munt te laten stijgen. Wanneer de munt stijgt, wordt deze door de pumpers snel verkocht. Dit gebeurt in grote hoeveelheden, waardoor de munt daalt. De pump zorgt voor winsten voor degenen met het vooropgezette plan, maar de dump van de munt kent ook veel verliezers. Verliezers zouden kunnen wachten tot de gedaalde munt weer zal stijgen, maar bij pump and dump komt dit niet veel voor. Was jij al bekend met al deze cryptotermen?

Bron: Pexels