Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Dit was het bizarre dieet van de Friends-cast

In de nineties was het heel gewoon, maar anno 2022 zouden we het niemand aanraden.

Het is dit jaar alweer achttien jaar geleden dat de laatste aflevering van Friends verscheen - de reünie even niet meegeteld. Nog altijd zijn we fan van de hechte New Yorkse vriendengroep. Iets minder laaiend zijn we echter over het dieet dat een aantal van de Friends-castleden erop nahield.

Ranke figuren

De serie Friends draaide om de zes vrienden Joey, Chandler, Ross, Monica, Phoebe en Rachel. De rollen van de vrouwen namen Jennifer Aniston, Courteney Cox en Lisa Kudrow voor hun rekening. En wat déden ze het goed.

In de jaren '90 waren we helaas veel minder ver met body positivity en was dun zijn best wel een beetje... tja, de norm. YouTuber en groot fan van de serie Jessica Viana, was benieuwd hoe de dames in de serie destijds hun afgetrainde en slanke vorm voor elkaar kregen. Waren ze 'naturally skinny' of 'volgenden ze een strict dieet waarbij ze veel sportten'? Jessica had geen idee, maar wilde dit wel graag uitzoeken. Zo gezegd, zo gedaan.

Dieet

In haar video vertelt de YouTuber dat het niet zo heel makkelijk was om het dieet van de actrices te achterhalen. In de nineties werden interviews immers in bladen gedrukt en verschenen ze niet online. Er precies achterkomen wat de dames dan aten was lastig, maar ze kon het wel in grote lijnen vinden.

Ze besloot dat ze het dieet van de actrices wilde nabootsen. Drie dagen volgde ze de voedingsplannen van Courtney, Lisa en Jennifer. Erg vullend bleken die echter niet te zijn. Jennifer hoorde van haar agent dat ze gewicht moest verliezen (what?!). Dus volgde ze een aantal populaire low carb-diets, zoals het Atkins diet. Ook Courtney volgde een aantal van die diëten.

Lisa hield er een iets andere benadering op na. Zo zei ze er destijds het volgende over: 'Ik realiseerde me dat ik gewoon moest luisteren (naar mijn lichaam, red.). Luisteren of ik honger had en dat ik dan pas moest eten. Op die manier kon ik op gewicht blijven."

Benieuwd wat de dames precies aten? Je ziet het in de video van Jessica.

Kanttekening

Jessica ontdekte dat de drie actrices vaak maar zo'n 1200 calorieën op een dag aten. Dit is eigenlijk gewoon veel te weinig, zéker als er daarnaast ook nog gesport wordt. Jessica stelde dan ook dat ze zich tijdens die dagen helemaal niet goed voelde. Ja, ze voelde zich plat, maar dat was enkel omdat ze niets in haar maag had. 's Avonds voelde ze dan ook de behoefte om te snaaien, want ze had veel te weinig gegeven. "Het is het perfecte recept voor een eetstoornis", stelde ze.

Toch wil ze benadrukken dat ze niet zozeer kritiek wil uiten op de manier waarop de dames aten en sportten. "Het is een analyse, voor entertainment purpose only." Toch willen wij nog wel meegeven dat je jezelf nooit zomaar enorme restricties op moet leggen. Eet voldoende, eet gezond, beweeg voldoende, en onthoud dat je af en toe ook echt wel mag snacken!

Bron: YouTube Jessica Viana | Beeld: Friends