Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Katja Schuurman 'had zeker 180 aangiften tegen aanranding' kunnen doen: 'Deed het niet, omdat ik dacht dat het normaal was'

De actrice deelt haar ervaringen met grensoverschrijdend gedrag, omdat ze een belangrijke boodschap nog een keer wil benadrukken: 'Niet jíj, maar hij is schuldig.'

Boekenbal der verleiding

Sinds de onthullingen over The Voice-misstanden blijven mensen massaal op social media delen dat grensoverschrijdend gedrag nóóit de schuld van het slachtoffer is. Ook Katja Schuurman benadrukt deze belangrijke boodschap en deelt haar eigen ervaringen met seksueel wangedrag.

Nooit de schuld van het slachtoffer

"Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan", begint Katja haar bericht op Instagram.

In haar bericht wil ze slachtoffers meegeven dat ze zichzelf niet de schuld moeten geven als iemand hun grenzen over ging. "Probeer heel eerlijk te luisteren naar jezelf. Naar je hart, naar je intuïtie, je diepe ware weten. Dan weet je namelijk dat het niet klopte wat er gebeurd is. En dat niet jíj, maar hij schuldig is. (Of zij)."

Het is niet normaal

De actrice, die zelf twee dochters heeft, vervolgt dat ze in het verleden dacht dat zulk gedrag 'erbij hoorde'. "Ik had in mijn leven tot nu toe zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding. Ik deed het niet. Omdat ik dacht dat het normaal was." Ze vervolgt dat ze een ander beeld van mannen kreeg. Dat ze dacht dat de meeste mannen gewoon zo zijn. "Nou, zo zijn de meeste mannen niet! Zo horen ze in elk geval niet te zijn!"

Katja hoopt dat slachtoffers zich uit durven te spreken. "Durf te spreken. We staan achter je! En naast je. En waar je maar wilt. Want het moet klaar zijn. Eindelijk."

Boodschap aan daders

Daarnaast spreekt ze ook de mannen aan die zich schuldig maakten aan dit afschuwelijke wangedrag. "Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel. Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je? Laat in je hoofd voorbijkomen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan. Wat voel je? Voel je íets? Voel je niks? Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want – tenzij je té narcistisch bent – weet je precies wat onschuldig is en wat stiekem niet. En bedenk dan hoe je verder wilt."

Sexy foto

De actrice deelt bij haar boodschap een foto waarbij ze sexy in de camera kijkt. Waarom ze juist die foto bij haar belangrijke boodschap deelt? "Omdat wat ik te zeggen heb dan meer gelezen wordt. Bizar, treurig, idioot... etc hé. Maar wel realiteit. Dus." Want dat Katja's boodschap belangrijk is, dat moge duidelijk zijn!

In haar bericht tagt ze bovendien ook nog een van de vermeende daders van The Voice-Misstanden: Ali B. Tijdens de uitzending van BOOS – waarin vele slachtoffers zich uitspraken over het seksueel grensoverschrijdende gedrag van Marco Borsato, Ali B, Jeroen Rietbergen en een regisseur – spraken vele vrouwen zich uit over de daden van Ali B. Momenteel zijn er twee aangiftes tegen de rapper gedaan, waaronder van verkrachting.

Bron: Instagram Katja Schuurman | Beeld: BrunoPress, Instagram