Wel of niet in quarantaine: zó zit het en dit zijn de regels

Voor als je door alle nieuwe maatregelen het even niet meer op een rijtje hebt.

Lees ook

Je hebt een borrel gedronken met je bestie of een bezoekje aan je ouders gebracht, maar één van deze personen blijkt plotseling corona te hebben. Moet je nu in quarantaine? En wanneer moet je je precies laten testen?  We leggen je precies uit hoe het zit met de regels rond quarantaine en isolatie.

Quarantaineregels versoepeld

Dat er nu zoveel verwarring bestaat over de quarantaineregels is niet heel gek. Vorige week zijn de regels namelijk versoepeld om de kans op personeelstekorten te verkleinen. Omikron verspreidt namelijk zó snel, dat met de oude regels al snel veel mensen in quarantaine zouden zitten. Maar goed, dat betekent ook dat je nu haast een uitgetekend schema nodig hebt om te begrijpen hoe het zit met de quarantaineregels.

Grootste verschil

Het allerbelangrijkste verschil met de oude situatie zit ‘m in contacten met besmette personen. Als je minimaal een week geleden een boosterprik hebt gehad of minder dan acht weken geleden zélf corona hebt gehad, dan hoef je niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon. Voorwaarde daarbij is dan nog wel dat je zelf geen coronaklachten hebt. Ontwikkel je die wel, dan blijf je natuurlijk thuis.

Quarantaine en isolatie: wat is het verschil?

Maar er zijn verschillende uitzonderingen die de zaak niet makkelijker maken. Daarbij komt dat het verschil tussen isolatie en quarantaine vaak ook niet duidelijk is en velen de woorden onderling wisselend gebruiken. Een kleine samenvatting: je gaat in isolatie als je positief bent getest. Je zondert je zoveel mogelijk af in één ruimte en mijdt ook huisgenoten of familieleden die bij je in wonen. Een quarantaine houdt in dat je je preventief afzondert: zelf heb je geen klachten en nog geen positieve test, maar je bent wel in contact geweest met iemand die positief is getest.

Uitzonderingen

Maar goed, dan zijn er nog al die uitzonderingen. Een gezin mag bijvoorbeeld alleen uit quarantaine als de besmette persoon in isolatie kan. Voor veel gezinnen met jonge kinderen is dat dus niet te doen: ouders moeten toch hun kinderen helpen bij de dagelijkse behoeften. Bovendien komen er nog uitzonderingen op de quarantaineregels, schrijft de GGD. Die moeten op 21 januari duidelijk zijn.

Hoe lang moet je in quarantaine?

En dan ten slotte: de duur van de quarantaine. Je moet in totaal 10 dagen in quarantaine vanaf het laatste contactmoment met een besmet persoon. Op dag 5 van je quarantaine kun je je laten testen. Bij een negatieve test mag je weer de gang gaan zoals je gewend bent.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook