Je leest het ’t eerst op Grazia.nl

Ruud de Wild doet boekje open over traumatische jeugd in sekte

De radio-dj groeide op in een sekte.

Hoewel Ruud de Wild een makkelijke prater is, praat hij niet graag over zijn verleden. Voor Beau van Erven Dorens maakt hij echter een uitzondering. In Lago de Beau vertelt de radio-dj openhartig over zijn 'traumatische jeugd'.

Opgroeien in een sekte

Ruud is opgegroeid in een gezin met elf kinderen en een heel gelovige vader. “Ik kom uit een geloofsgenootschap, een sekte heet dat ook wel”, legt de dj uit. “Dat was heel streng.” Als kind is hij dan ook een keer uit logeren gegaan en ‘nooit meer teruggekomen’, vertelt hij openhartig in Lago di Beau. Zijn ouders geloofden dat het einde der tijden nabij is. “Het begon bij mij met een wantrouwen in het soort geloof”, zegt hij over zijn vertrek uit het gezin.

Therapie

De moeilijke jeugd heeft lange tijd impact gehad op de presentator, maar dit kwam pas echt tot uiting na de moord op Pim Fortuyn in 2002, waar Ruud bij was. “Ik ben op een gegeven moment in therapie gegaan, omdat ik vastliep (…) Toen kwam mijn hele jeugd los. Er was geen houden meer aan.”

Afkomst omarmen

Een hoop sessies met een psychiater volgden. Iets dat Ruud inmiddels omschrijft als ‘het beste wat ik ooit kon doen’. “Zij zei: ‘Je moet misschien dingen niet gaan uitsluiten, misschien moet je stoppen met vechten tegen je afkomst en tegen je geloof, misschien moet je het wel omarmen.’ Maar het mooie was, ze zei eigenlijk iets prachtigs. ‘Als je het omarmt, kun je het ook uit liefde loslaten. (…)’ En toen leerde ik heel langzaam: ik kan ook de mooie dingen meenemen”, stelt Ruud. “Ik ben niet katholiek geworden, maar ik ben niet ongelovig.”

Bron: Tips en Weetjes, RTL Boulevard | Beeld: BrunoPress